Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Brüsszel, 2021. február 21. vasárnap (MSZF)

     Az Európai Unió Bizottsága a koronavírus elleni orosz vakcina engedélyeztetésével kapcsolatban a nyugati gyógyszeripari trösztök érdeke és az élethez való jog malomköve között őrlődik – írta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a járványhelyzetről közzétett legfrissebb jelentésében, vasárnap.

     Miközben az Unió 27 országában vasárnapig 529.748-an haltak meg a járványban, az aktív fertőzöttek száma pedig 5 millió 912 ezer 238 volt, és a nyugati cégek nem tudják biztosítani a szükséges mennyiséget a lakosság beoltásához, a brüsszeli bizottság akadályokat gördít annak útjába, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze a Szputnyik V felhasználását.

     Az Unió vezető testülete ahhoz hasonló állításokkal és ürügyekkel vet gátat az orosz vakcina behozatalának, mint amilyeneket a magyar kormány hangoztatott mindaddig, amíg be nem látta, hogy elegendő nyugati vakcina híján nincs más lehetőség a lakosság immunizálására, mint az orosz és a kínai oltóanyag engedélyezése. Az Orbán-kormány elutasító hozzáállása és belátása között négy hónap telt el, annak minden következményével az életvesztésre nézve, majd – a szükséghelyzetre hivatkozva - 48 óra leforgása alatt engedélyezték a Szputnyik V-t. Magyarország ezzel az EU első olyan országává vált, amelyikben többé nem tanúsítanak előítéletet a keleti vakcinákkal szemben, hanem az életvédelemre összpontosítanak.

     Ha idehaza még ott tartanánk, ahol az EU Bizottsága tart, kb. fele annyian kaphattak volna védőoltást, mint ahányan eddig kaptak.

     Miközben a nyugati gyártók nem tudnak elég oltóanyagot előállítani a 447 millió 706 ezer 209 lelket számláló (2020.évi adat) Unió lakosságának ellátására, óriási nyomást gyakorolnak a brüsszeli bizottságra és a kormányokra, hogy ne engedjék be az orosz és a kínai vakcinát, s életek és a járvány elhúzódása árán is megtartsák piacukat – írja az MSZF.

     A világ más részein nemcsak, hogy nem kötik politikai feltételekhez az orosz és a kínai oltóanyag behozatalát, hanem alig várják, hogy hozzájuthassanak. A Szputnyik V-t eddig harminc országban engedélyezték, féltucatnyi országban, köztük Indiában, Brazíliában, Dél-Koreában és Kínában pedig már gyártják is. További országok licencszerződést akarnak kötni előállításáról az oroszokkal.

     Az EU tagállamai közül eddig Magyarország jutott a legközelebb ahhoz, hogy orosz-magyar vegyes vállalkozásban gyártsa Szputnyik V-t, de az Orbán-kormánynak eddig nem volt elég politikai bátorsága, hogy rá is szánja magát. Pedig a nyugati cégektől nem várható hasonló ajánlat, mert ismereteiket nem akarják megosztani másokkal.

    A vakcina hazai előállításával le lehetne rövidíteni a járvány terjedését, és visszaadni az embereknek a kötetlen együttlét örömét. Nem beszélve arról, hogy a fölösleget értékesíteni lehetne az EU piacán.

    Ki ne értené ezek után a nyugati cégeknek az EU politikai rangjára emelt elutasító magatartását az orosz vakcinával szemben – tette fel a kérdést a Magyar Szociális Fórum, a járványhelyzetről közzétett legfrissebb jelentésében.+++