London, 2021. január 5. kedd (MSZF)

 

     A brit egészségügyi vezetés úgy döntött, hogy elhalasztják a koronavírus elleni Pfizer vakcina második adagjának beadását – tudatta a Magyar Szociális Fórum az AP amerikai hírügynökség „Az amerikai szabályozó mérlegeli az oltások adagolásával kapcsolatos vitát” c. keddi jelentése alapján.

     Az emlékeztető dózist az első szérum beadásától számított három hét helyett tizenkét héttel később fogják beadni – írta az AP. Az amerikai hírügynökség nem utalt a halasztás okára, egyes amerikai és brit egészségügyi források azonban úgy tudják, hogy az első adaggal beoltottak egy részénél nemkívánatos mellékhatások jelentkeztek, és ebből arra következtettek, hogy esetleg fél adag is elegendő az oltóanyagból. A brit halasztó intézkedés az után született, miután Dr.Moncef Sloui, az amerikai Operation Warp Speed oltóprogram tanácsadója a CBS „Face the Nation” műsorában kijelentette: „egyes adatok szerint a Moderna vakcinából kétszer fél adag elég”. (A Moderna szérumot néhány napja engedélyezték az Egyesült Államokban.) Slaoui szerint ez azt mutatja, hogy egy alacsonyabb dózis jó immunreakciót váltott ki 18 és 55 év közötti embereknél, és hogy a tisztviselők megvitatják a megközelítést a Modernával és az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettel  (Food and Drug Administration).

  Vita folyik arról, hogy változtassunk-e az oltás adagolási módszerén – a két oltás közötti időn, vagy az egyes oltások mennyiségén – azért, hogy a szűkös készletekből minél több embernek jusson. De az Egyesült Államok hétfőn késő este nyilvánvalóvá tette, hogy ezek közül a stratégiák közül egyik sem kerül terítékre, mert semmilyen tudományos érv nem támasztja alá – írta az AP.

  Annyi bizonyos, hogy miközben az Egyesült Államokban már közel öt millió embert oltottak be, és három hétre rá hozzáfogtak a második, úgynevezett emlékeztető adag beoltásához is, Nagy-Britanniában 3 hétről 12 hétre halasztották a második dózis beadását – jegyezte meg az MSZF.+++