Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Moszkva-London, 2020. december 28. hétfő (MSZF)

     A koronavírus elleni orosz és brit vakcina kombinálásával két évig tartó védelmet biztosíthatnak a Covid-19-el szemben – jelentette a Magyar Szociális Fórum hétfőn, Alekszander Gincburg, a moszkvai Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutató Intézet igazgatójának tájékoztatása alapján.

     A Szputnyik V és az AstraZeneca vakcina összeadásában december elején állapodtak meg a felek. E szerint közös terméküket közösen is fogják kikísérletezni.

     "Az ilyen kétkomponensű hibrid vakcina alkalmazásának eredményeként sokkal jobban kialakulnak a memóriasejtek. Ennek megfelelően pedig a vakcina nem három vagy négy hónapig hat majd, hanem legalább két évig védi a beoltottakat” – mondta Gincburg.

     Oroszországban egyidejűleg influenza és koronavírus elleni egységes védőoltást fejlesztenek ki. Mint Rinat Makszjutov, a Vektor Virológiai és Biotechnológiai Kutató Központ vezérigazgatója elmondta, a vakcina prototípusát állatokon már kikísérletezték, immunizáló képessége bebizonyosodott. Most szélesebb körű preklinikai vizsgálatnak vetik alá. Az új védőoltás bevezetését 2021 végére tervezik.+++