London, Moszkva, Budapest, 2020. december 7. hétfő (MSZF)

    Miközben Oroszországban és Nagy-Britanniában megkezdődött a koronavírus elleni tömeges védőoltás, Magyarországon azzal foglalkozik a kormány, hogy idegen nyelvről magyarra fordíttassa a vakcináról szóló több ezer oldalnyi leírást, s hozzáférhetővé tegye azoknak, köztük az operatív törzs tagjainak, akik nyelvismeret híján nem tudják eldönteni, vajon idehaza is biztonságosnak számít-e a külföldön bevált védőoltás – értékelte a szomorú helyzetet a Magyar Szociális Fórum hétfőn.

     Moszkvában a múlt hét óta hetven oltóhely nyílt a vakcina beadására. Először az egészségügyi dolgozókat, a tanárokat, a tömegközlekedésben dolgozókat, a rendőröket és a katonákat oltják be. Noha nem kötelező, az érintettek túlnyomó többsége mégis beoltatja magát.

     Az oroszok a magyaroknak is felajánlották a gyártás lehetőségét, de Orbán Viktor kormánya rendre kitér előle. Vizsgálódik, elemez, szakembereket küld ki tanulmányútra, a hazai gyártási kapacitás hiányát emlegeti, latolgat, fontolgat, tárgyal és elodáz. Szakmainak álcázza az orosz vakcinával kapcsolatos politikai megfontolásait. Mulasztása ezrek életébe kerül. Szeptember óta gyárthatnánk a vakcinát, ráadásul nem csak belföldre! Orosz részről rég felajánlották a licencszerződést, de magyar részről még mindig kivárnak, közben a vírus röhög a markába, és vígan terjed.

     Boris Johnson, miniszterelnökünk brit konzervatív partnere azonnal élt a lehetőséggel, és elrendelte a Pfizer vakcina tömeges beadását.

     Pénteki rádióbeszélgetésén Orbán azzal érvelt, hogy a britek ezt azért tehették meg, mert kiváltak az EU-ból, és ezzel visszanyerték szuverenitásukat. De ennek az állításnak nincs sok köze a valósághoz! Egészségügyi szuverenitásunkat senki sem korlátozza. Semmi akadálya sincs, hogy vészhelyzetben ugyanúgy cselekedjünk, ahogyan a brit kormányfő tette.

     Magyarország még jó ideig nem számíthat sem a Pfizer, sem a Moderna, sem az Astra Zeneca vakcinájára, még kevésbé hazai gyártására! Az oroszra viszont számíthatna, ha gyártaná. De nem és nem, miközben fennhangon hirdetik: „Minden élet számít”.+++