Budapest, 2020. november 29. vasárnap (MSZF)

     A magyar kormány továbbra is politikai és anyagi megfontolásoknak rendeli alá a koronavírus-járvány feltartóztatását, s a vakcina hazai gyártását. Politikai felelőtlensége miatt tombolhat a járvány, melyben csaknem 205 ezren fertőződtek meg, és több mint 4500-an haltak meg – jelezte vasárnap a Magyar Szociális Fórum (MSZF), egészségügyi forrásokra hivatkozva.

     Az MSZF értesülése szerint nem felel meg a valóságnak az állítás, hogy Magyarországon ne állna rendelkezésre kellő gyártási kapacitás a vakcina előállításához. „Nem a gépeken múlik a dolog” – mondták gyógyszeripari forrásból az MSZF-nek.

     Míg a vakcina hazai engedélyeztetése lassú és nehézkes, s a bürokrácia útvesztőiben vár szebb napokra, a járvány gyorsan terjed, a miniszterelnök és az operatív törzs pedig nem ad választ arra a kérdésre, miért nem fognak hozzá egy olyan vakcina azonnali gyártásához, amelynek hatékonysága, nyugati szakemberek értékelése szerint is bizonyítottan 95 százalékos.

     A járvány első hulláma utáni tömeges tesztelések elmulasztása miatt mára már ott is terjed a járvány, ahol őszig még nem fordult elő: a fegyházakban és a börtönökben. Tekintettel a február óta érvényben lévő látogatási tilalomra, a vírust csak a büntetés-végrehajtó személyzet, és az újonnan bevitt fogvatartottak hurcolhatták be. Több helyütt karantén folyosókat, helységeket alakítottak ki, ahol az őrök vegyvédelmi szkafanderben felügyelnek. A fogvatartottaknak ugyan kell maszkot viselniük, de kézfertőtlenítőt – anyagi okokból - csak az őrök kapnak, a rabmosdókban még fertőtlenítő szappan sincs. A fogvatartottaknak megtiltották, hogy minderről szóljanak – írta az MSZF BV forrásból.

     Az MSZF szerint további időhúzásra utal a kormány terve a védőoltásra történő előzetes jelentkezésről. Erről már nyáron meg kellett volna kérdezni a lakosságot, most viszont a járvány azonnali megfékezése a legfontosabb, nem a közvélemény-kutatás.

     A járványt nem lehet megfékezni azzal, hogy megkérdezik, ki akarja beoltatni magát és ki nem, hanem határozott egészségügyi-hatósági intézkedést kell hozni az élet és az egészség védelmében! Az MSZF szerint igazán hatékonyan kötelező védőoltással lehet véget vetni a koronavírus-járványnak.

     Az MSZF feltette a kérdést: vajon az újabb „nemzeti konzultáció” valódi célja nem az, hogy kiderítsék, mennyi vakcina marad majd exportra a lekötött 12 milliós mennyiségből?+++