Szöul, 2020. november 13. péntek (MSZF)

     A dél-koreai GL Rapha biotechnikai vállalat decemberben hozzáfog a koronavírus elleni Szputnyik V oltóanyag gyártásához, a jövő évtől kezdve pedig évi 150 millió adagot állít majd elő belőle - értesült a Magyar Szociális Fórum pénteken.

     A vakcina gyártása azáltal vált lehetővé, hogy a cég licencszerződést kötött az orosz közvetlen beruházási alappal (RDIF) az oltóanyag dél-koreai gyártásáról.

     Dél-Koreában ezzel lehetővé vált a tömeges oltás, melynek felfuttatását  januártól tervezik. A megállapodás értelmében a hazai szükségletet meghaladó oltóanyagot szabadon exportálhatják.

     Az RDIF 1,2 milliárd vakcinára kapott megrendelést ötven országtól. A hatalmas keresletet csak úgy tudják kielégíteni, hogy licenc megállapodásokat kötnek a világ több országával. Dél-Koreán kívül gyártani fogja a Szputnyik V-t Kína, India, Brazília, és több más ország is.

     Magyarország mindeddig nem kötött megállapodást az RDIF-el, ezért a vakcina honi gyártása még kérdéses, jóllehet már elkezdődhetett volna, ha a lakosság egészségét nem tették volna politikai megfontolás tárgyává – jegyezte meg a Magyar Szociális Fórum.+++