Budapest, 2020. november 4. szerda (MSZF)

     Orbán Viktor járványügyi szigorító intézkedései sokkal inkább a kormány lakossággal szembeni felelőtlenségének a következménye, mint a lakosság fegyelmezetlenségéé – állítja a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán kiadott reagálásában a miniszterelnök rendeletére.

     Magyarország miniszterelnöke nem teljesítette az országnak tett ígéretét, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani, aki elkapja a koronavírust. Már szeptember 17-én elhangzott ígéretének napján kilencen haltak bele a járványba, azóta pedig 1310-en. Máig összesen 2063-an.

     Az MSZF súlyos mulasztásokkal vádolja Orbán Viktor kormányát: nem tett eleget annak a felszólításnak, hogy tegye kötelezővé az előzetes szűrést azok között, akik újra munkába álltak a járvány első hulláma után, és csak azokat engedjék be a munkahelyükre, akiknek a teszteredménye negatív. Az MSZF még május 13-án tömeges tesztelésre szólította fel a kormányt és az operatív törzset, hogy az újra munkába állók közül kiszűrjék a fertőzötteket, és ezzel megakadályozzák a járvány kiújulását. Lásd: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1577-a-munkaba-allok-koronavirus-szureset-surgeti-az-mszf

     A Fórum példaként hivatkozott Kínára, ahol a tömeges szűrés eredményeként már áprilisban csökkent a fertőzöttség, mára pedig 4634 az elhalálozottak száma az 1,44 milliárd lelket számláló országban. A tények azt mutatják, hogy míg Kína lakossága 144-szerese Magyarországénak, a koronavírusban elhunytak száma alig csak a kétszerese a miénkének.

     Súlyos mulasztást követ el a kormány azzal is, hogy mindmáig nem kötött szerződést a vakcina magyarországi gyártásáról azokkal a külföldi vállalatokkal, amelyek hatékony és biztonságos oltóanyagot állítanak elő, és saját magukon már kipróbálták. Az MSZF politikai okoknak tulajdonítja, hogy Orbán mindmáig nem utasította Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások miniszterét, hogy engedélyezze licenc szerződés megkötését az orosz és a kínai gyártókkal a koronavírus elleni oltóanyag hazai előállításáról. Ennek a késlekedésnek tulajdoníthatóan Magyarországon mindeddig nem csak, hogy nem sikerült feltartóztatni a járvány terjedését, hanem – ellenkezőleg – gyorsan terjed. Ha nem fognak hozzá a vakcina hazai gyártásához, a védőoltás legfeljebb jövőre kezdődhet el import anyagból, ha viszont szerződést kötnének hazai előállításáról, még az idén hozzáfoghatnának a tömeges védőoltáshoz – hangsúlyozza a Szociális Fórum. Azokban az országokban, amelyek gyártási szerződést kötöttek a vakcinát előállító cégekkel, még az idén hozzáfognak a lakosság beoltásához – tudatta az emberjogi fórum.

     Az Magyar Szociális Fórum újra felszólítja a kormányt a vakcina hazai gyártásának engedélyezésére és a licenc szerződés azonnali megkötésére, mert a járvány legfőbb ellenszere a védőoltás.+++