Genf, 2020. október 25. vasárnap (MSZF)

     A koronavírus-járvány következtében világszerte tovább mélyül a szakadék gazdagság és szegénység között. Kevesek hasznot húznak sokak nyomorából – jelezte a Magyar Szociális Fórum vasárnap, a Svájci Bankszövetség (UBS) legújabb kimutatására hivatkozva.

    Miközben szerte a világon milliók veszítik el állásukat, és kerülnek megélhetési válságba, a 643 leggazdagabb amerikai vagyona 29 százalékkal gyarapodott 2020. március 18. és szeptember 15. között. Értékben kifejezve ez 845 milliárd dollárnak felel meg – áll az UBS jelentésében.

     A járványból Jeff Bezos, az Amazon, Bill Gates, a Microsoft, Mark Zuckerberg, a Facebook, Larry Page, a Google tulajdonosa, Elon Musk, a Tesla, Larry Ellison, az Oracle tulajdonosa, valamint Michael Bloomberg, volt New York-i polgármester húzta a legnagyobb hasznot.

     Vagyongyarapodásukkal egyidejűleg négyszeresére nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban, február óta 11,5 millióan váltak munkanélkülivé. Az elbocsátásokkal párhuzamosan sokhelyütt emelt részesedést fizetnek a vállalatok részvényeseinek a leépítés révén keletkező profitból.

     „A Covid-válság kiélezte az amúgy is mély egyenlőtlenségeket Amerikában” – idézte a CNN Chuck Collinst, a Politikai Tanulmányok Intézete egyenlőtlenségi programjának igazgatóját.

     A járvány miatt súlyosbodtak a legelmaradottabb országok fizetési gondjai is. Száz körülre tehető azoknak az országoknak a száma, amelyek az eddiginél is jobban eladósodtak, lakosságuk jelentős része pedig egzisztenciáját vesztette. Az ENSZ kimutatása szerint húsz éves csökkenése után a szélsőséges szegénység az idén először újra emelkedik, s 2021-ben előreláthatólag 150 millióan lesznek, akik napi 1,9 dollár (kb. 600 Ft) alatti jövedelemből kénytelenek majd megélni. Újból növekvő tendenciát mutat az éhezés és az alultápláltság következtében meghaló gyermekek aránya. A kialakult gazdasági-társadalmi helyzet következményeként az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) úgy látja, hogy 2021. májusáig 881 ezer öt éven aluli gyermekkel több fog meghalni, mint ahány egyébként várhatóan meghalna.

     Alig 2200 szupergazdag személy kezében akkora vagyon halmozódott föl, amekkorával a Föld lakóinak 60 százaléka, csaknem 5 milliárd ember rendelkezik együttvéve.

     Fehér hollónak számít a kimutatásokban a növekvő egyenlőtlenség feltartóztatásának kérdése. Ahol szó esik róla, legfeljebb a „szektorális átcsoportosításokig” mennek el, anélkül, hogy felvetnék az elosztási viszonyok megváltoztatásának követelményét. Nem kétséges, hogy azért kerülik a témát, mert az elosztási viszonyok megváltoztatása az olyan tulajdonviszonyokat érintő kérdés, amelyek lehetővé teszik az égbekiáltó társadalmi igazságtalanságot – jegyezte meg a Magyar Szociális Fórum.+++