Vatikánváros, 2020. október 21. (MSZF)

     Ferenc pápa törvényt sürget a homoszexuális párok élettársi viszonyának legalizálásáért és családhoz való joguk elismeréséért – jelentette a Magyar Szociális Fórum szerdán.

     Felszólítását a pápa abban a dokumentumfilmben teszi, amelyet „Ferenc” (Francesco) címmel mutattak be szerdán Rómában a Római Ünnepek keretében, s melynek szövegkivonatát a Catholic News Agency amerikai hírügynökség tette közzé. Az Oscar-díj jelölt Evgeny Afineevsky rendezte filmben a pápa kijelenti: „A homoszexuálisoknak joguk van ahhoz, hogy részesei legyenek a családnak. Isten gyermekei ők, és joguk van egy családhoz. Senkit sem szabad visszautasítani, vagy kiközösíteni emiatt. Amit tennünk kell az, hogy törvény készüljön a polgári életközösségről. Így lehet védelemben részesíteni őket”.

    A film rendezője, akit az „Emberiségért Filmalkotás Díjával” tüntetnek ki csütörtökön a Vatikánban, a következőket mondta: „Ferenc nem annyira pápaként, mint inkább emberként ragadott meg. Igazi jezsuita, a tettek embere, igazi vezető, amilyenből kevés van manapság.”

    A film egyik legmeghatóbb jelenete az a telefonbeszélgetés, amelyet Ferenc pápa egy homoszexuális párral folytat, aki három kisgyermeket nevel. - Nem fognak minket kikergetni a templomból, ha a gyerekekkel együtt misére megyünk? – kérdezték tőle, mire ő azzal válaszolt, hogy „mindenképpen vigyétek el a gyerekeket a templomba, függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye róla”.

    A dokumentumfilmben Ferenc pápa véleményt nyilvánít a koronavírus-járvány társadalompolitikai vetületeiről, ökológiai kérdésekről, homofóbiáról és szexuális visszaélésről, a megosztást szolgáló falépítésről, szegénységről és igazságtalanságról, rasszizmusról és női egyenjogúságról is.+++

Lásd még: https://www.facebook.com/bekekor/photos/a.1506590226299893/2507676362857936/?type=3&theater