Budapest, 2020. október 1. csütörtök (MSZF)

      Fokozott veszély fenyegeti a hajléktalanok életét a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) életük megvédésére szólította fel a miniszterelnököt és a főpolgármestert – tudatta az MSZF csütörtökön.

     A hideg beálltával a hajléktalanok arra kényszerülnek, hogy számukra rendszeresített szállásokra és menedékhelyekre húzódjanak be a zsúfoltság és az összezártság minden lehetséges következményével a koronavírus terjedésére nézve.

     A szociális lakásépítés évtizedes elhanyagolása politikai bumerángként üt vissza a kormányra. Nem mondhatja többé – mint eddig tette -, hogy a hideg elől húzódjanak a tömegszállásokra és a melegedőkbe, mert ezzel saját járványügyi szabályaival, nevezetesen a kötelező távolságtartással kerülne szembe. Hiszen a vírus melegágya köztudottan az összezártság és a túlzsúfoltság. Ha viszont azt tanácsolja a hajléktalannak, hogy maradjon kint, akkor kiteszi őt a fagyhalálnak.

     A Magyar Szociális Fórum minden igyekezete ellenére a lakhatási jog továbbra sem került be az Alaptörvénybe. Ettől persze még épülhettek volna szociális bérlakások, ahová elhelyezhették volna azokat, akik a legkülönfélébb okokból az utcán kötöttek ki, de hiányzott hozzá a politikai akarat. A legjobban kiszolgáltatott népességgel törődtek a legkevésbé. Ezt bizonyítja a stadionok építése, a presztízsberuházások és a luxuslakások preferálása a társadalmi érdekkel szemben.

     A Központi Statisztikai Hivatal utolsó kimutatása 259 kihűléses esetről tesz említést. Az MSZF 175 esetről adott hírt a mögöttünk álló télen. Nyitott kérdés, vajon az előttünk álló télen hány embertársunkat ragadja magával a fagyhalál.

     A tél közeledtével átmeneti megoldást jelentene, ha lakhatóvá tennék a fővárosban és nagy városainkban üresen álló középületeket, biztosítanák bennük a legalapvetőbb feltételeket ahhoz, hogy a hajléktalanoknak ne kelljen egymás hegyén-hátán élniük a szállásokon, sem pedig megfagyniuk a hidegben. Ez a kormány és a polgármesterek közös feladata.

     Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Karácsony Gergely főpolgármesterhez írt üzenetében a Magyar Szociális Fórum arra szólított fel, hogy közösen cselekedjenek az életek védelmében.+++

Lásd a leveleket: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1621-mszf-level-orban-viktornak-es-karacsony-gergelynek