Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

New York, London, Peking, 2020. szeptember 5. szombat (MSZF)

     Hatékony és biztonságos a lakosság számára a Szputnyik V néven megismert, koronavírus ellen kifejlesztett orosz vakcina – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szombaton a The Lancet, a világ vezető orvostudományi folyóiratának közlésére hivatkozva.

    A New Yorkban, Londonban és Pekingben megjelenő folyóirat legfrissebb számában közli az orosz tudósok klinikai kísérleteinek első két fázisáról szóló beszámolóját, melyből kiderül, hogy a Gamaleja kutatóközpont által kifejlesztet, augusztus 11-én világelsőként bejegyzett oltóanyag képes a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre, a járvány feltartóztatására és megszüntetésére – írja az MSZF.

    A tudományos beszámoló szerint "Az adatok együttesen azt mutatják, hogy az rAd26-S és rAd5-S alapú heterológ vakcina biztonságos, jól tolerálható, és nem okoz súlyos mellékhatásokat egészséges felnőtt önkéntesekben. A vakcina erősen immunogén, és erős humorális és sejtes immunválaszt vált ki. Az egészséges felnőtt önkéntesek 100% -a, az oltott résztvevők antitest-titere magasabb, mint a lábadozó plazmában.”    

   Az oltóanyagot egy olyan platformon fejlesztették ki, amelyet korábban más oltásokhoz használtak. Az orosz tudósok leírják a 76 önkéntesen végzett klinikai vizsgálataik első két szakaszának előzetes eredményeit, melyek megerősítik, hogy a vakcina mindkét formája biztonságos az ember számára és stimulálja az immunrendszert a SARS CoV-2 elleni antitestek kifejlesztésére.     

   Az orosz vakcina két komponensből áll, melyek két különböző adenovírus-törzsön alapulnak: rAd26-S és rAd5-S. A kutatók meggyengítették ezeket a kórokozókat és módosították genomjaikat oly módon, hogy azok a koronavírus RNS-fragmenseit juttassák az emberi sejtekhez, arra kényszerítve őket, hogy nagy mennyiségű membránfehérjét termeljenek. Ezek a molekulák behatolnak az immunsejtekbe, ezáltal antitesteket termelnek a SARS-CoV-2 ellen.     Az oltóanyag a magas fokú vírusfertőzés ellen is hatékony védelmet nyújt – tudatta Alexander Ginzburg, a Gamaleja Mikrobiológiai és Epidemiológiai Kutatóközpont vezetője. 

    "A SARS-CoV-2 elleni hatékony immunválasz kialakulásához fontos, hogy emlékeztető oltást végezzenek. De az ugyanazt az adenovírus-vektort használó emlékeztető oltások nem eredményezhetnek hatékony választ, mert az immunrendszer felismeri és megtámadja a vektort. Vakcinánk esetében két különböző adenovírus-vektort használunk annak érdekében, hogy elkerüljük az immunrendszer immunitását a vektorral szemben” – tudatta Denisz Logunov, a Gamaleja kutatója.   

   A kutatók szerint a vakcina klinikai vizsgálatát a Szputnyik V két különböző változatának felhasználásával végezték. Néhány önkéntes rAd26-S és rAd5-S tenyészetek injekcióit kapta, amelyeket fagyasztva tároltak, másokat pedig fagyasztva szárított formában oltottak be. Az emlékeztető felvételeket körülbelül öt nappal az első injekció beadása után adták be. A fagyasztott vakcinát a Burdenko Katonai Kórház egyik részlegében, míg a fagyasztva szárított vakcinát a Szecsenovi Egyetem klinikáján tesztelték.   

  A későbbi megfigyelések igazolták, hogy mind az adenovírusok, mind a vakcinaformák egyformán biztonságosak voltak az önkéntesek számára. Számos enyhe mellékhatást váltottak ki, például fájdalmat az injekció beadásának helyén, illetve megemelkedett testhőmérsékletet, de 42 napos vizsgálat alatt a kutatók nem tapasztaltak potenciálisan életveszélyes szövődményeket.    

   Összességében mindkét vakcina készítmény megközelítőleg ugyanolyan hatékonynak bizonyult. Minden önkéntes szervezetében antitesteket fejlesztett ki a koronavírus ellen, és megtanította a T-sejteket felismerni a fenyegetést. A tudósok szerint az emlékeztető adag jelentősen megemelte a Szputnyik V vakcina hatékonyságát, hiszen csupán egyetlen injekció beadása után az önkénteseknek csak 60 százalékában fejlődtek ki az antitestek.    

   A kutatók remélik, hogy az általuk kifejlesztett vakcina ugyanolyan sikeres lesz az augusztus 26-án jóváhagyott nagyobb léptékű klinikai vizsgálatok során, melyekben minden korosztályból több mint 40 ezer önkéntes vesz részt – tudatta a Magyar Szociális Fórum a The Lancet és a Gamaleja legfrissebb közléseire hivatkozva.+++ 

 

Lásd még: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1609-az-orosz-vakcina-november-decembertol-varhato 

https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1611-oltasi-sorrend-oroszorszagban