Novo Ogarjovo, 2020. július 3. (MSZF)

        A faji, nemi és vallási megkülönböztetés ellen emelt szót Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken – tudatta a Magyar Szociális Fórum.

      Értésre adta, hogy a népszavazással módosított orosz alkotmány egyenlő jogokat biztosít az embereknek, függetlenül faji, nemi és vallási hovatartozásuktól. 

     Putyin ugyanakkor tilosnak nevezte az egyneműek közti párkapcsolat népszerűsítését a fiatalkorúak körében. Azt mondta, hogy az embernek fel kell nőnie, felnőtté kell válnia ahhoz, hogy nemi hovatartozásáról dönthessen. Értésre adta, hogy senkit sem kényszerítenek lemondásra nemi identitásáról.

     "Oroszországnak soha nem volt, nincs, és soha nem is lesz semmi köze ahhoz, hogy bárki szexuális irányultságon, faji vagy vallási meggyőződésen alapuló jogait korlátozza" – jelentette ki.

      A nemi irányultság oroszországi szabad megválasztását Putyin szembeállította azoknak az országoknak a gyakorlatával, ahol bűnözőkként üldözik a homoszexuálisokat, vagy ki is végzik őket.

     Az MSZF tudósítója megjegyezte: noha Oroszországban nem büntetik az egyneműek szexuális kapcsolatát, sem házastársi, sem élettársi viszonyukat nem ismerik el, nem fogadhatnak örökbe gyermeket. Viszont előrelépésnek számít, hogy megtiltották a nemek közötti diszkriminációt, ami eddig nem volt tilos.+++