Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2020. június 17. szerda (MSZF)

    A polgári demokráciával ellentétesnek, tarthatatlannak, nemzetfertőzőnek nevezte Orbán Viktor kormányának ellenzékkel szemben követett politikáját a pártoktól független Magyar Szociális Fórum, szerdán kiadott közleményében.

    Az MSZF felháborítónak tartja Gulyás Gergely miniszter keddi kormánytájékoztatóján elhangzott kijelentését, miszerint az ellenzék a „vírus mellett állt a vírus elleni védelemmel szemben”.

    A szervezet emlékeztet arra, hogy az MSZF-hez hasonlóan a parlamenti ellenzék is támogatta a kormányt a járvány megfékezésére hozott intézkedésekben. Helyénvalónak tartotta az óvintézkedéseket, de tagadta, hogy meghozatalukhoz a kormánynak rendkívüli jogkörre volna szüksége. Ugyanakkor a kormány nem az egészségügyi rendszer megerősítésére használta ki rendkívüli felhatalmazását, hanem kórházi osztályok megszüntetésére, és több tízezer kórházi ágy kiürítésére! A miattuk keletkezett életvesztésért pedig az orvos társadalomra hárította a felelősséget.

   Gulyás Gergely kijelentése egybecseng Kövér László házelnök korábbi kijelentésével, miszerint „az ellenzék nem a magyar nemzet része” – írják. Ezek a kijelentések olyan politika kifejeződései, amely nemcsak, hogy nem tart igényt mások véleményére, hanem kizárólagosnak tekinti magát a nemzet szempontjából. Az MSZF óva inti a kormányt és pártjait a tekintélyuralmi hajlamoktól.

    A Szociális Fórum emlékezteti Orbán Viktor miniszterelnököt, és az Operatív Törzset, hogy mindmáig nem kapott választ tőlük május 27-i kérdéseire, köztük az alábbiakra: Hány krónikus beteg halt bele abba, hogy a kórházból történt eltávolítása miatt nem részesült megfelelő szakorvosi ellátásban?

  • Miért hagyták sorsukra a munkájukat elvesztő leginkább nélkülöző rétegeket, anélkül, hogy állami segítséget kaptak volna?
  • Milyen alapon kötötte teljesítményhez a kormány az anyagi juttatást, midőn a kijárási korlátozás miatt nem lehetett teljesíteni?
  • Miért nem támogatták anyagilag a járvány veszélyének leginkább kitett nyugdíjas korosztályt, miközben az általa fogyasztott gyógyszerek és élelmiszerek árát 10-20 százalékkal felverték?
  • Miért sújtottak 50-100 ezer Forint pénzbírsággal olyan hajléktalanokat, akik – jobb híján – közterületen kényszerültek tartózkodni a kijárási korlátozás idején? Eltörlik-e büntetésüket?
  • Tekintettel a történtekre, pótolni fogja-e a kormány az egészségügyből kivont pénzt? Akar-e többet költeni az egészségügyre?
  • Hogyan kívánják helyreállítani az egészségügyi ellátást az ágyak kiürítése és kórházi osztályok megszüntetése után?
  • Mit kíván tenni a kormány a járvány lehetséges „második hullámának” megelőzése érdekében?
  • Miért közömbös a kormány azzal a társadalmi kezdeményezéssel szemben, amely arra irányul, hogy a munkavállalókat vessék alá szűrővizsgálatnak, mielőtt újra munkába állnának, a teszt költségét pedig a munkáltató állja?
  • Hogyan kíván változtatni a kormány azon a benyomáson, hogy előbbre valónak tartja a pénzt, mint az emberek egészségét?

   A vírus közös ellensége volt és maradt kormánypártiaknak és ellenzékieknek egyaránt! Adott volt a lehetőség, hogy a kormány tettekkel bizonyítsa, valóban a nemzeti egység híve, nem pedig saját hatalmi céljainak rendeli alá a járvány kezelését, de elszalasztotta a lehetőséget, és ennek politikai árát minden bizonnyal meg kell majd fizetnie - vélekedett az emberjogi fórum.+++