Budapest, 2020. május 20. szerda (MSZF)

     Hivatalos közönybe ütközött a társadalmi kezdeményezés, hogy előzetes koronavírus-szűrésnek vessék alá az ismét munkába álló dolgozókat, a szűrés költségét pedig a munkáltatók állják. A járvány kiújulásának megakadályozását célzó intézkedést a Magyar Szociális Fórum (MSZF) javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek és az Operatív Törzsnek egy héttel ezelőtt, de nem valósult meg.

     A társadalmi együttműködési fórum azért kezdeményezte, mert a kijárási korlátozás feloldása után sokkal nagyobb biztonságot nyújtana a munkába állóknak, ha megszűrnék őket, és tudnák, hogy nem fenyegetik egymást fertőzéssel. 

     Az MSZF tisztában van azzal, hogy a szűrés sem jelent száz százalékos biztonságot, de meggyőződése szerint sokkal nagyobb biztonságot jelentene, mintha nem végeznék el.   

     Különböző forrásokból az MSZF kezdeményezésére azzal reagáltak, hogy „túl költséges volna”, s a „befektetés nem érné meg a remélt hozamot”. Hivatkoztak az egyetemek reprezentatív felmérésnek eredményére, miszerint a fertőzöttség alacsony.

     A Szociális Fórum azzal a kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy mit tart fontosabbnak, a pénzt vagy az életet. Ha az életet, akkor el kellene fogadnia az MSZF javaslatát, ha viszont a pénzt, akkor is be kellene látnia, hogy a járvány következményeinek kiküszöbölése sokkal többe kerül, mint a járvány megelőzése – írják.+++