Moszkva, Budapest, 2020. május 17. vasárnap (MSZF)

     Oroszországban utolsó szakaszába jutott a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A vakcinát augusztusban szabadalmaztathatják – adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap, orosz illetékesek közlése alapján.

      Alekszander Gunzburg, az Epidemiológiai és Mikrobiológiai Országos Kutató Központ igazgatója szerint a COVID-19 ellenszerének kifejlesztése jelenleg a klinikai alkalmazás előtti stádiumában tart. Még egy hónapra van szükség ahhoz, hogy hatékonysága bebizonyosodjék. „Remélem, a nyár végére bejegyeztethetjük, ha minden jól megy, és nem következnek be váratlan meglepetések” – mondta.

     A szérumot a jobb vállba fogják beadni. Az orosz egészségügyi minisztériumban jelenleg dolgozzák ki, mekkora ipari kapacitásra lesz szükség a vakcina üzemszerű gyártásához.

     Mihail Murasko, orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának szerdai plenáris ülésén azt mondta, hogy július utolsó harmadában Oroszországban megjelenhetnek a koronavírus elleni oltáshoz felhasználható első készítmények – értesült az MSZF.+++