Vuhán, Budapest, 2020. május 16. szombat (MSZF)

    Kínában, a világjárvány kiinduló pontjának számító Vuhánban az elmúlt napokban újból emelkedni kezdett a koronavírussal fertőzöttek száma – tudatta a Magyar Szociális Fórum hírügynökségi jelentések alapján.

     Az újabb esetekre tesztelésekkel bukkantak. Olyanokat sikerült kiszűrni, akik a fertőzés semmilyen szimptómáját sem mutatták, „rejtett fertőzöttek” voltak. A koronavírus hordozók számának emelkedése közvetlenül összefügg azzal, hogy az újbóli munkába állást előzetes szűrés feltételéhez kötötték. A munkavállalók addig nem állhatnak munkába, amíg meg nem állapították róluk, hogy nem fertőzhetik meg egymást.

    Vuhánban 11 millió embert érint az intézkedés. A tesztelés költségét a munkáltatóknak kell állniuk.

     A Magyar Szociális Fórum megjegyezte, hogy Kínában még áprilisban feloldották a vesztegzárat, az élet fokozatosan normalizálódott. Elővigyázatosságból mégis szükségesnek tartották a munkavállalók előzetes szűrését, mert gyanították, hogy sokan lappangó vírusfertőzésben szenvedhetnek. Feltételezésük beigazolódott. A fertőzötteket elkülönítik, a többiek pedig munkába állhatnak, amint megállapították róluk, hogy tesztjük negatív.+++