Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2020. május 11. hétfő (MSZF)

      A kormány nem az egészségügy megerősítésére használta fel rendkívüli hatalmát, hanem az egészségügyi kiadások betegek élete árán történő mérséklésére – állítják egészségügyi és társadalombiztosítási szakemberek a Magyar Szociális Fórumnak.

     Sok emberéletbe kerül több tízezer kórházi ágy fölösleges kiürítése, a krónikus betegek és az elfekvők hazaküldése – állítják.

     Az egészségügyi kormányzat életellenes bűnt követett el azzal, hogy kitessékelt a kórházakból és szakképzetlen családi gondviselésre kényszerített tízezreket anélkül, hogy szakorvosi ellátásukról gondoskodott volna – hangsúlyozzák. Ezeknek a sorsukra hagyott embereknek az élők soraiból való eltávozását a hivatalos statisztika lakóhelyi elhalálozásként jegyzi majd föl, mintha nem is a jelzett politika következményeibe haltak volna bele – nevezték nevén a történteket az MSZF-nek.

     Jövőre válik majd ismertté, valójában hány lélekkel csökkent az ország lakossága 2020-ban.

    Hiába hívták fel az orvosok és a betegek hozzátartozói a figyelmet a kormány-parancs várható egészségügyi és demográfiai következményeire, a döntéshozók könyörtelenül végrehajtották a kórházi ágyak kiürítését – mint bebizonyosodott, fölöslegesen. A felső parancs után alig egy hónappal most „rehabilitálják” a kórházakat, s kezdik visszaengedni az ápolásra szoruló krónikus betegeket az intézményekbe, ám sokan már nem térhetnek vissza többé mert a politikai felelőtlenségbe sokan belehaltak.

     A koronavírus-járvány csak fokozta az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom hiányát, melyről az Eurofound 2020. áprilisban megállapította, hogy a legalacsonyabb az EU országai közül.

     Az egészségügyi szakvélemények alapján az MSZF feltette a kérdést: mit jelent ilyen körülmények között az a kormány-állítás, miszerint „Harcolunk minden egyes életért”? Azt jelenti, hogy betegek tízezrei ellátás nélkül maradnak hónapokon át? Vagy azt, hogy a veszélyhelyzetre bármi ráfogható, még a politikai felelőtlenség is?+++