Óriási versengés folyik a magáncégek között a koronavírus elleni szérum felfedezéséért és előállításáért. Aki elsőként áll elő vele a piacon, óriási extra profitot vághat zsebre, hiszen egy világ várja epedve. A magán laboratóriumok hétpecsétes titokként kezelik kutatási eredményüket. Nem a tudás összeadása a céljuk, hogy a vakcinát mielőbb előállítsák, hanem az önző anyagi szempont. Ebbe sokan halnak bele.

(Lásd a Magyar Békekör és a Magyar Szociális Fórum közös állásfoglalását!

 

https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1530-szocialis-forum-es-bekekor-a-jarvany-megfekezeserol


      A Magyar Békekör értékelését támasztja alá az a feltűnő eset is, amely az Egyesült Államok és Németország között történt vasárnap. Az amerikai kormány megpróbált korrumpálni egy tübingeni laboratóriumot, hogy megszerezze a vakcina tervét. Angela Merkel kormánya felháborodottan visszautasította a kísérletet, és közölte, hogy „Németország nem eladó”.
      A Békekör emlékeztet Ady Endre Vér és arany harcáról írt híres versére, és megállapítja, hogy napjaink uralkodó társadalmi rendszerében másodlagos kérdés az ember. Élettel és egészséggel szemben a remélt haszon élvez elsőbbséget. A magánérdek keresztezi az emberiség közös érdekét.
Az ellenszer felfedezésén szétaprózott laboratóriumok sokasága dolgozik, s mint az ilyenkor lenni szokott, egyesek előbbre tartanak, mások lemaradnak. De az előbbre tartók sem dughatják össze a fejüket, hogy gyorsan előállítsák, amire mindenki vár, mert gazdáik megtiltják nekik. Így aztán jönnek a tisztességtelen próbálkozások, lenyúlások, egymás eltaposása a cél mielőbbi közös elérése helyett.
      A Békekör úgy értesült, hogy embereken folytatott antivírus kísérlet áprilisra várható, az ellenszérum előállítására pedig nem lehet számítani ősz előtt, de az is előfordulhat, hogy csak jövőre készül el. Annyi bizonyos, hogy összefogással többre lehetne menni, mint nélküle. A vírus pedig szépen, de biztosan terjed a profitért folyó versengésben. Egyetlen ellenszere mi magunk vagyunk elővigyázatosságunkkal, óvatosságunkkal az érintkezésben másokkal, tisztálkodásunkkal, szolidaritásunkkal egymás iránt, közös érdekünkben – írja a Magyar Szociális Fórum és a Magyar Békekör.