Budapest, 2020. március 14. szombat (MSZF-MB)

     A koronavírus nem ismer határokat, világméretű akcióegységre van szükség ellene. A vírus elleni szérum gyors előállítása a tudás és tapasztalat kollektív összeadásán múlik. Ehelyett azt tapasztaljuk, hogy a vakcina előállítása profitszempontoknak rendelődik alá – értékeli a járvány következtében kialakult helyzetet a Magyar Békekör és a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

      Nemzetközi gyógyszeripari trösztök kutatói és laboratóriumai féltve őrzött titokként kezelik kutatási eredményüket, hogy elsőségükkel extraprofitra tegyenek szert, s jogvédetté nyilvánítsák terméküket. A vakcina a profit rabja. Ellenszérum híján legfeljebb lassítani lehet a vírus terjedését nemzeti és nemzetközi vesztegzárral, de felszámolni nem lehet. Szégyenletesnek tartjuk, ahogyan segítségnyújtás helyett a világhatalom Egyesült Államok vesztegzár alá helyezi Európát, az Európai Unió pedig magára hagyja saját tagállamait, és „oldd meg magad” – üzeni. Mire jó a NATO és az Európai Unió, ha csak arra képes, hogy mossa kezeit?  Ellenpélda Kína segítőkész magatartása. Kínának nem csak megfékeznie sikerült a járványt fegyelmezett közösségi összefogással, és összpontosított állami beavatkozással, hanem már segít is más bajba jutott országoknak. Olaszországnak, a legjobban sújtott európai államnak lélegeztető berendezéseket, védőöltözéket szállított repülőgépeken, és orvosokat küldött oda, hogy megosszák tapasztalataikat olasz kollégáikkal.  

     Az emberiség együvé tartozásának nagyszerű példája ez! A hazai óvintézkedések helyesek, de nem elégségesek. További intézkedések kellenek a vírus feltartóztatására! Fokozott védelemben és ellátásban kell részesíteni a fertőzöttekkel törődő orvosokat és ápolókat. Pótolni kell a forráskivonást az egészségügyi ellátásból, mert oda vezetett, hogy elhanyagolták a felkészülést olyan előre nem látható helyzetekre is, mint amilyen a mostani. Leépítés helyett orvosokra van szükség! Komolyan kell foglalkozni a rendkívüli iskolaszünet elrendelésével, amelyet a pedagógus szakszervezetek sürgetnek. Az intézmények vezessék be a távfoglalkoztatást és a távoktatást! Biztosítsák hozzá a szükséges technikai feltételeket! A tömeges összezártság elkerülése végett szükségesnek tartjuk a fokozott óvintézkedéseket a tömegközlekedésben is. Felemásnak tartjuk a schengeni szabad mozgást korlátozó kormány-intézkedést. A vírus terjedését nem lehet megakadályozni nemzeti elzárkózással, befelé fordulással. A vírus áttöri az önzés falait. Segítenünk kell bajba jutott embertársainkon, mert ezzel magunkat is védjük! Bíráljuk a kormányt, hogy Olaszországgal szemben csak vesztegzárban lát megoldást, nem pedig a szolidaritásban és a segítségnyújtásban, hogy megfékezzék az ott tomboló járványt! Saját magunkat is védenénk azzal, ha segítenénk az olaszokon! Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a népek egysége nem csak akkor fontos, amikor anyagi előnyünk származik belőle, hanem akkor is, amikor a másik bajban van és segítségre szorul!

 

 

http://os.mti.hu/hirek/150850/a_magyar_bekekor_egyesulet_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/150851/a_magyar_bekekor_egyesulet_kozlemenye-2_resz