Budapest, 2020. január 10. péntek (MSZF)

   Január 5-ig hetvennégyen fagytak meg az országban. December közepe óta duplájára emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma, addig ugyanis 37-en hűltek ki végzetesen – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.

     A korábbinál többen fagytak meg a szabad ég alatt, de a legtöbben fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk közben, és beszállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

    Az MSZF többek között annak tulajdonítja, hogy a korábbinál többen haltak meg a szabad ég alatt, hogy a hajléktalan szállók megteltek, és csak „pénzes helyek” maradtak üresen, de a rászorulók ezeket nem tudják megfizetni.

    Az aluljárókból történt kitiltásukat követően sokan a főváros körüli erdőkben vertek sátrat, mások hálózsákban, pokrócba burkolózva, vagy egyszerűen ruhában igyekeznek átvészelni a fagyos éjszakákat.

    Az emberjogi szervezet képriportban számolt be arról, hogy hová tűntek az aluljárókból a hajléktalanok. A felvételeken erdei sátrak, híd alatti szálláshely, és a dunai rakparton összeeszkábált kaliba is látható. Bemutattak egy helyszínt, ahonnan kiebrudalták a családot, majd kerítéssel vették körül az évek óta üresen álló hivatali épületet. A kitessékelt családnak azóta nyoma veszett – írta az MSZF.+++

(A jogvédett fotók iránt az MSZF-nél lehet érdeklődni.)