A Békekör Magyarországért

 

     A Magyar Békekör 2019-ben is folytatta harcát a békéhez és békés együttműködéshez fűződő nemzeti érdekünk érvényre juttatásáért. Támogattuk a kormány békés lépéseit, viszont felléptünk az ellen, ami nem szolgálta népünk békéjét, biztonságát.

     Állást foglaltunk az új közép-hatótávolságú amerikai nukleáris rakéták Európába telepítése ellen. Elutasítottuk a NATO tervét, hogy hazánk területén is szabad mozgást biztosítsanak az amerikai csapatoknak a „katonai Schengen” keretében. Védtük hazánk gazdasági érdekeit az Oroszország ellen elrendelt nyugati szankciókkal szemben, mert óriási veszteséget okoznak nekünk. Elutasítottuk az Északi Áramlat és a Török Áramlat gázvezeték felépítésének meghiúsítására irányuló amerikai szankciót, melyet az USA európai partnereivel szemben léptetett életbe. Támogattuk a keleti nyitás politikáját, és kapcsolatrendszerünk kibővítését a NATO-n, és az EU-n kívüli országokkal. Szorgalmaztuk az EU és az Eurázsiai Unió jogi-politikai viszonyának megteremtését, a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő új biztonsági és együttműködési rendszert. Kiálltunk a kárpátaljai magyarság, és az Ukrajnában élő minden nemzeti kisebbség szabadságjogaiért, és elítéltük Kijev elnyomó politikáját. Elítéltük, hogy az amerikai elnök Izrael részének ismerte el a Szíriához tartozó, 1967-ben megszállt Golán-fennsíkot.

     Civil diplomáciánk keretében tárgyaltunk a külügyminisztériumban a magyar kormány által 2012-ben egyoldalúan megszakított diplomáciai viszony felújításáról Szíriával, és részvételünkről Szíria újjáépítésében, többek között azzal a céllal, hogy a menekültek hazatérhessenek. Katolikus, izraelita, iszlám találkozót szerveztünk az egyházak, a különböző hitű és világnézetű emberek békés együttélésének kifejezésre juttatásáért. Ezen részt vett Beer Miklós püspök, Kardos Péter főrabbi, Bolek Zoltán, a Magyarországi Iszlám Közösség elnöke, és Menyhárt János kormányzó plébános. Közösen megfogalmazódott, hogy nem az egyházak, hanem a politika szítja a türelmetlenséget, az idegenellenességet, a faji előítéletet. Figyelmeztettünk a migránsellenes hisztériakeltés következményeire: az egészséges társadalmi immunrendszer, az elesettek iránti szolidaritás meggyengülésére, az élet iránti közömbösségre, és lehetséges következményeire embercsoportok üldözésére nézve.

     Szembeállítottuk a „keresztény kurzust” a valódi keresztény értékekkel. A Szentírással, mely szerint a szeretet mások szolgálatában, az önzetlenségben, a szeretetben tárul fel, az élet védelmében, az alávetés, a megkülönböztetés, a megalázás, az embertelenség visszautasításában, a befogadásban a kirekesztés helyett, a gyengébb védelmezésében az erősebbel szemben, az emberi egyenlőségben az egyenlőtlenség helyett.

     Év végi ünnepünkön a Békekör elnöke leszögezte: Krisztus életét áldozta egy olyan erkölcsi jövőért, amilyenért mi is küzdünk, mert nemcsak, hogy nem jött el, hanem messze is van még, bár közeledünk hozzá, hála egy felnövekvő új erőnek, benne saját magunknak.

 

A Magyar Békekör várja mindazoknak a jelentkezését soraiba, akik egyetértenek Alapelveivel, és készek cselekedni is érvényre juttatásukért. Alapelvei és tagsági nyilatkozata elérhető: https://www.facebook.com/bekekor/photos/a.1506590226299893/1519610051664577/?type=3&theater