Alább megosztjuk a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökségének állásfoglalását a sajtószabadság súlyos korlátozásáról hazánkban. A Magyar Szociális Fórum megjegyzi: nem csak a jelenlegi kormány kendőzi el a valós társadalmi állapotokat, a szegénységet, a nyomort, a kirekesztettséget, a fagyhalált, a nyomasztó megélhetési gondokat, a bérek és fizetések lemaradását a megélhetési költségek mögött, az áremelések következtében csökkenő jövedelmet, az egészségügy embertelen körülményeit, a kábítószer-fogyasztás terjedését, az önpusztító életmód következtében megnőtt haláleseteket, a kizsákmányolás fokozása miatt keletkező fizikai-szellemi-erkölcsi leromlást,  tehetségek érvényesülésének anyagi feltételekhez kötését, a rasszizmust és az idegengyűlölet szításának, valamint az antiszemitizmus következményeit, a fiatalok és a képzett munkaerő kivándorlását, de a jelenlegi volt eddig az egyetlen olyan kormány, amely a „közszolgálati” média közelébe sem engedte azokat, akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak és konkrét javaslatokkal tudnák és szeretnék segíteni a nép felemelését. Egyik kormány sem kedvelte a Magyar Szociális Fórumot igazmondása miatt, legfeljebb megpróbálta eszközként felhasználni önös politikai céljaiért ezt az igazmondást. De a jelenlegi hatalom volt az egyetlen, amely egészen odáig ment el, hogy uszított a Magyar Szociális Fórum ellen, és némán tűrte, amikor Orbán Viktor honlapján gyilkosságra buzdítottak alapítójával szemben: „Hátravinni és lelőni”.

 

A MÚOSZ a magyar sajtószabadság állapotáról

Dátum: 2019.04.18

Rovat: Elnökség, MÚOSZ-közélet

A tavalyi méréshez képest 14 helyet zuhanva Magyarország immár csupán a 87. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot figyelő sajtószabadság-listáján, és immár a „problémás országok” közé tartozik. A MÚOSZ szerint a szabad tájékozódás és tájékoztatás helyzetének drámai romlása a kormány felelőssége, a sajtószabadság helyreállítása pedig a kormányzattól elvben független hatóságok és intézmények sürgős feladata.

Nem csak a szakértők, hanem a nézők/olvasók/hallgatók is pontosan tudják, mi a baj a magyar média működésével: a kormány elhallgattatja a kritikus hangokat, állami hirdetésekkel támogatja a politikáját kiszolgáló orgánumokat, a közmédia a kormánypárt kommunikációs céljait szolgálja. A Riporterek Határok Nélkül jelentése a kormánysajtó centralizálásáról és kézi vezérléséről, a kormányközeli oligarchák térhódításáról ír. Mindehhez friss tapasztalatként hozzátehetjük a legfrissebb, ugyancsak kormányérdekű sajtóbotrányokat: egy kormánykritikus közéleti szereplő – a jó ízlésnek, a sajtóetika szabályainak és az írott jognak is ellentmondó – megalázását az egyik állami pénzekből működő „hírportálon”, vagy a legolvasottabb hetilap plakátjainak jogsértő, szerződésszegő eltávolítását a közterületi hirdetőfelületekről. Mindez egy irányba mutat: a kormány igyekszik megakadályozni, hogy a tevékenységét bíráló médiatartalmak eljussanak a közönséghez, a saját politikai üzeneteit pedig minden eszközzel megpróbálja fölerősíteni, a sokszínű és pártatlan tájékozódást előíró alkotmányos és törvényi szabályokat is rendszeresen áthágva.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint a Riporterek Határok nélkül által közzétett látlelet reális, a magyar sajtószabadságot az elmúlt években valóban súlyos sérülések érték. A tájékozódás és a tájékoztatás szabadságának megvédése és helyreállítása ugyanakkor elsősorban az erre felhatalmazott magyar hatóságok és intézmények – a médiahatóság, a versenyhivatal, az ombudsman, az alkotmánybíróság – feladata lenne. A MÚOSZ ezért felhívja az érintetteket alkotmányos kötelezettségeik ellátására, a sajtószabadság érvényesítésére – azokban az esetekben is, amikor ezért a kormány érdekeivel szemben kell fellépniük.

 

https://muosz.hu/elnokseg/2019/04/18/a-muosz-a-magyar-sajtoszabadsag-allapotarol/