A Magyar Békekör elítéli, hogy az amerikai elnök Izrael részének ismerte el a Szíriához tartozó, 1967-ben megszállt Golan-fennsíkot. Ez a lépés arra utal, hogy az amerikai vezetés nem békét akar a Közel-Keleten, hanem a szembenállást szítja.

Trump elismerő nyilatkozata ellentétes az ENSZ Alapokmányával és a Biztonsági Tanács 242. és 338. határozatával. Semmibe veszi a BT határozatait, pedig Amerika is aláírta őket. A Békekör a területrablás nemzetközi legitimálásának tekinti a Golan izraeli annektálását, és a leghatározottabban elutasítja. (A magyar nép jól ismeri ezt a fajta legitimációt, és nem kér belőle!) Washington azoknak a szélsőséges, fundamentalista köröknek a malmára hajtja a vizet, amelyek nem a népek békés együttélésében és együttműködésében érdekeltek, hanem a hódításban, mások alávetésében, leigázásában. Az amerikai lépés egyszerre irányul Szíria belső stabilizációja, az önálló palesztin állam megteremtése, és Irán ellen, mely részt vett Szíria felszabadításában az Iszlám Állam rémuralma alól. A Békekör arra kéri a magyar kormányt, hogy hozzá hasonlóan ítélje el az amerikai lépést, álljon ki a Biztonsági Tanács határozatainak, az ENSZ Alapokmányának védelmében, ne legyen passzív a civilizált együttélés nemzetközi normáit rendre megsértő amerikai politikával szemben. A közel-keleti válság rendezésének kulcsa a zsidó és az iszlám fundamentalizmusok elszigetelésében rejlik, támogatásuk helyett – vallja a Magyar Békekör.

 

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

 

http://os.mti.hu/hirek/144130/a_magyar_bekekor_egyesulet_kozlemenye

 

The Hungarian Community for Peace (Magyar Békekör) on Sunday has condemned the Declaration of US President Donald Trump to recognizing the Golan Heights as part of the territory of Israel. HCP considers the israelian annexetion of Golan as international legitimation of the territorial robbery and rejects it the most firmly. The American move is simultaneously aimed against the internal stabilization of Syria, the establishment of an independent Palestinian state, and against Iran, which has been involved in the liberation of Syria from the atrocities of the Islamic State. At the opinion of the Hungarian Community of Peace the key to solving the Middle East crisis lies in the isolation of Jewish and Islamic fundamentalisms, instead of supporting them. The HCP called on the Hungarian government to condemn the American move in the same way, to stand up for the Security Council's decisions, to defend the UN Charter, not to be passive towards US policies violating the international standards of civilized coexistence.