Moszkva, Budapest, 2018. november 4. vasárnap (MSZF)

     Októberben terv került Putyin íróasztalára az amerikai dollár egyeduralmának megtörésére a világkereskedelemben. Az orosz külkereskedelmi bank elnöke több szakaszos átmenetet javasol benne. Putyin rábólintott Andrej Kosztin tervére – ismertette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap.

    Noha a végső cél egy önálló valuta megteremtése volna a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) kereskedelmében, első lépésben Oroszországban szorítanák vissza a dollár alapú tranzakciókat, rubellel váltva fel őket. Adókedvezményben részesítenék azokat a vállalatokat, amelyek rubellel rendeznék elszámolásukat, és az ÁFÁ-t is gyorsabban megtérítenék nekik – mondta Anton Sziluanov, az orosz pénzügyminiszter első helyettese.

    Nem a dollár teljes kiszorítása a cél, hanem egyeduralmának megtörése, a dollártól való függetlenség erősítése a nemzetgazdaságok fejlődésének előmozdításáért – összegezte a Magyar Szociális Fórum. „Csaknem észrevétlen átmenetnek” nevezte a folyamatot Akszakov pénzügyminiszter-helyettes, Koriscsenko, az orosz nemzeti bank alelnöke pedig „lappangó forradalmi változásról” beszélt.

     Mivel a BRICS-ben nincs egyetértés az új közös valuta megteremtésében, az orosz terv is csak a fokozatosság jegyében valósítható meg – vélik közgazdászok. Annyi bizonyos, hogy az átmenetnek kedveznek a BRICS tagállamok, köztük Oroszország ellen érvényesített amerikai és egyéb gazdasági és pénzügyi szankciók.  Csökkenti a dollárral szembeni nemzetközi bizalmat az amerikai államadósság 21,5 billió dollárra történt felduzzadása is 2018. szeptember 30-ig. A Washington Examiner arról tudósított, hogy csupán a 2018. pénzügyi év addig eltelt időszakában 1,2 billió dollárral emelkedett, a költségvetési hiány pedig 2020-ig várhatóan 1 billió dollárral fog nőni. A gyors növekedést az állami kiadások ellenőrizetlenségére vezetik vissza.

     Ameddig az USA képes lesz eleget tenni adósság-szolgáltatásainak, a hitelezők túl fogják tenni magukat az amerikai adósságállomány felduzzadásán, de már most választ kérnek Washingtontól arra, hogy mi lesz utána. Hiszen Donald Trump kereskedelmi háborúja a világ ellen aligha hoz majd a konyhára, negatív hatása viszont nyilvánvaló.

     Sziluanov romló fizetési eszköznek tartja a dollárt, és az a véleménye róla, hogy elsősorban az olajkereskedelemben kell más valutákkal, köztük a rubellel felváltani.

     Mindazonáltal a Kreml is elismeri, hogy a „dollártalanítás”, vagyis az amerikai dollár nemzeti valutákkal történő felváltása a kereskedelemben, nehéz és elhúzódó folyamatnak ígérkezik.

     A tervről még az idén döntés születik, és – úgy tudják – nyilvánosságra is hozzák a ma még munkaanyagnak számító dokumentumot – számolt róla be a Magyar Szociális Fórum.+++