Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2018. augusztus 15. szerda (MSZF)

     A Fővárosi Ítélőtábla elítélte Simó Endre emberjogi aktivistát, a Magyar Szociális Fórum alapítóját abban a perben, melyet a Hüvelyes Lajost kilakoltató terézvárosi önkormányzat egyik munkatársa indított ellene – tudatta szerdán a Magyar Szociális Fórum.

    Az Ítélőtábla akceptálta Dombóvári Eszter anyagi követelését, és 190 ezer Ft „sérelemdíj” megfizetésére kötelezte Simót azért, mert Hüvelyes Lajos temetésén hozzájárulása nélkül fényképfelvételt készített és azt közzétette a Magyar Szociális Fórum Facebook oldalán az „Eltemették Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott hamvait” című beszámolója illusztrációjaként.

    Az Ítélőtábla szerint ezzel megsértette a felperes képmáshoz fűződő jogát. Minden indoklás nélkül elfogadták a felperes indoklását, miszerint a fotó, melyen Dombóvári Eszteren kívül még tízen szerepeltek, „kellemetlen” volt számára. Ugyanakkor elutasították az alperes állítását, miszerint az országos port kavart kilakoltatás, meghurcoltatás és halál áldozatának végső búcsúztatása előre meghirdetett, sajtó nyilvános közéleti esemény volt, ezért – a törvény szerint - nem volt szükség a megjelentek hozzájárulására ahhoz, hogy a fényképen feltűnhessenek, az őket ábrázoló fotó pedig nagyobb nyilvánosság elé kerülhessen. Az Ítélőtábla felülbírálta a Budapest Környéki Törvényszék első fokú ítéletet, mely szerint „közéleti történésről” volt szó.

    A félig béna Hüvelyes Lajost 2016-ban 71 évesen lakoltatták ki Izabella utcai 24 négyzetméteres lakásából, melyben egyetlen társával, Méry kutyával élt. Mivel öngyilkossággal fenyegetőzött, ha kilakoltatják, bilincsbe verték és a pomázi kórház elmegyógyintézetébe szállították. Orvosai megállapították, hogy nem elmebeteg, nem szorul kezelésre, gyógyszerezésre sincs szüksége. Másfél hónapot töltött a pszichiátrián, majd a terézvárosi önkormányzat tatárszentgyörgyi ingatlanába költöztették anélkül, hogy gondoskodtak volna a fizikai állapotának megfelelő gondozásáról. A magára hagyott Hüvelyes elvágódott, s másnap bukkantak rá a padlón vonagló emberre. A dél-pesti kórházba szállították, onnan a csepeli elfekvőbe, majd a Szent István kórház elfekvőjébe, ahol 2017. február 4-én meghalt.

    Az MSZF mindvégig kitartott mellette, és védte a meghurcolt rokkant jogait Hassay Zsófia, terézvárosi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnökével, és Bundula Csaba terézvárosi alpolgármesterrel, Dombóvári Eszter munkáltatóival szemben. Simó Endre személyesen látogatta őt a kórházban, tartotta szóval, vitt neki enni, inni, mosott rá.

    Hüvelyest köztemetés keretében temették el 2017. április 4-én a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia kriptájában. Az egyházi gyászszertartást Dr. Szederkényi Károly Miklós c. prépost, esperes, plébános, temetőlelkész tartotta, a Magyar Szociális Fórum nevében pedig Simó Endre búcsúztatta. A temetésről az azóta megszűnt Magyar Nemzet is felvételeket készített.

     Az Ítélőtábla arra is kötelezte Simó Endrét, hogy fizessen 45 ezer Ft perköltséget, a magyar államnak pedig 84 ezer Ft együttes kereseti és fellebbezési illetéket.

      Összesen 319 ezer Ft-ra büntették az áldozat lakhatási és emberi jogaiért kiálló 72 éves civil vezetőt.+++