Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Sentosa-sziget (Szingapúr), 2018. június 12. kedd (MB)

     Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság olyan új alapokra kívánja helyezni viszonyát, amely népének felvirágzását és békéjét szolgálja – áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet Kim Dzsongun, a KNDK, és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke adott ki kedden történt szingapúri történelmi találkozójáról – tájékoztatott a Magyar Békekör. A dokumentum szerint az egymás iránti bizalom építésével előmozdíthatják a Koreai-félsziget mentesítését az atomfegyverektől.


  1. Az Egyesült Államok és a KNDK kötelezi magát arra, hogy új viszonyt teremtsen a két ország népeinek béke és jólét iránti vágyának valóra váltásáért.
    2. Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítést tesz a tartós és stabil béke megteremtésére a Koreai-félszigeten.
    3. A KNDK megerősíti a 2018. áprilisában kiadott panmindzsoni nyilatkozatot, melyben kötelezettséget vállalt arra, hogy hozzáfog a Koreai-félsziget atomfegyverektől történő teljes mentesítéséhez.
    4. Az Egyesült Államok és a KNDK elkötelezi magát a hadifoglyok felkutatásával és hazatelepítésével foglalkozó POW/MIA szervezet helyreállítására, és a már azonosított személyek azonnali hazatelepítésére.

     A csúcstalálkozón született döntésekről folytatandó munkával amerikai részről Mike Pompeo külügyminisztert bízták meg, a KNDK pedig egy magas rangú tisztségviselőt jelöl ki.
     Trump „nagyon, nagyon jónak” nevezte megbeszélését Kim Dzsongunnal, és azt mondta, feltétlenül meg fogja hívni őt a Fehér Házba. Észak-Korea elnöke így értékelte a tanácskozást: „Történelmi találkozóban volt részünk, és úgy döntöttünk, magunk mögött hagyjuk a múltat. A világ nagy változáson fog keresztül menni. Szeretném hálásan megköszönni Trump elnöknek, hogy lehetővé tette a találkozó megtartását!” – idézte a Magyar Békekör.+++

 

Magyar Békekör/Facebook