Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2021. december 13. hétfő (MSZF)

      A koronavírus terjedése és a betegségben elhunytak számának emelkedése azt mutatja, hogy a két hetes oltási kampány sem hozott megoldást a pusztító járványra. A lakosság több mint egyharmada továbbra is beoltatlan. A járványban vasárnapig 36.429-en haltak meg – értékelte a tényeket a Magyar Szociális Fórum hétfőn kiadott jelentésében.

     A két oltási akcióhét fontosnak bizonyult ugyan a védettség erősítésében, mégis csak részeredményt hozott, hiszen az egyszer sem beoltottak arányán nem sikerült lényegesen változtatni. Az MSZF számítása szerint 9.624.951 lelket számláló népességünkből (2021. december 12-i adat) kb. 6.200.000-en részesültek legalább egy oltásban, Magyarország népességének 64,4 százaléka. Tehát a lakosság 35,6 százaléka még mindig védtelen, mert beoltatlan.

      Küszöbön áll a gyermekek beoltása is. Ez különösen fontos előrelépés volna, hiszen mind több eset bizonyítja, hogy a vírussal fertőzött, de tünet nélküli gyerek hazaviszi a vírust, és megfertőzi vele beoltott szüleit. Viszonylagos védettségük eredményeként a szülők többnyire ugyan könnyebben vészelik át a betegséget, de amíg karanténba nem kerülnek ők is megfertőznek másokat, majd hetekre kiesnek a munkából.

       Különös, hogy a gyermekoltást szorgalmazó állami szervek mulasztásukkal egyszersmind akadályozzák is a gyermekek beoltását. A hivatalos szervek mindeddig elmulasztották úgy beállítani az internetes rendszert, hogy a gyermek regisztrálását az oltásra ugyanarról a számítógépről és címről lehessen megtenni, amelyikről a szülők már regisztráltak, hogy beoltassák magukat. Az elektronikus rendszer úgy van beállítva, hogy nem engedi többször regisztrálni azt, aki egyszer már regisztrált. S mivel a szülők, saját beoltásukra a család számítógépén már regisztráltak, gyermeküket csak egy másik, idegen gépről, vagy új címről tudják regisztráltatni. Úgy gondolhatnánk, hogy az eltérő TAJ számok elegendőek volnának ahhoz, hogy a rendszer kiszűrje az ismétlődést, de – a jelek szerint – a logikus elvárás a bürokrácia falaiba ütközik, és meghaladja a technikai ismeretek jelenlegi állapotát. Emiatt sok szülő kénytelen lesz szabadnapot kivenni, hogy személyesen regisztráltassa gyermekét, egy másikat pedig arra, hogy elkísérje csemetéjét az oltásra.

     Az oltási akcióhetek nagyon fontosnak bizonyultak azoknak a körében, akik nem rendelkeznek computerrel, sem más olyan eszközzel, amellyel regisztrálni tudnának az oltásra. Az ő körükben tudvalevően nagyon sok a gyerek. Hogyan kívánja megoldani a kormány az ő beoltásukat?

     Ne felejtsük, hogy csaknem 3 és fél millió honfitársunk még mindig beoltatlan. Egy részük azért, mert olyan helyzetben van, hogy ha nem viszik el hozzá a vakcinát, nem juthat hozzá az említett, vagy más okok miatt. Egy másik részük pedig azért, mert nem akarja beoltatni magát. Tekintettel az úgynevezett „ellenállók” több milliós seregére, a Magyar Szociális Fórum ismételten arra szólítja fel a kormányt, hogy tegye általánosan kötelezővé a koronavírus elleni oltást ahelyett, hogy égi csodától remélné a járvány megszűnését. Hiszen részeredményeket még lehet produkálni pár éven át, de leszámolni a járvánnyal és a vírussal csak védőoltással lehet. Az MSZF megengedhetetlennek tartja az oltással szembeni tömeges ellenállást. A beoltatlanok nemcsak egymást sodorják veszélybe, hanem a beoltottakat is megfertőzik, bár ők többnyire könnyebben megússzák. Felelőtlennek tartjuk azt a politikát, amely az embertársaikkal és önmagukkal szemben felelőtlen emberek puszta felelősségére apellál, miközben a járvány terjed! Életekről van szó! Felelőtlen politika az, amely a felelőtlenséget tiszteli, legalább is tudomásul veszi, vélhetően választási megfontolásból – áll az emberjogi közösség közleményében.+++

 

 

Látogatottság

3993165
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2025
5571
13556
3962935
42543
72262
3993165

Your IP: 18.226.222.12
2024-04-18 20:32