Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

A Magyar Békekör szerdán délelőtt az alábbi civil diplomáciai jegyzéket adta át a Honvédelmi Minisztériumban. A dokumentumot Kovács Attila sajtófőnök vette át.

A Magyar Békekör tiltakozó jegyzéke Hende Csaba honvédelmi miniszterhez és a kormányhoz

 

Amerikai forrásokból tudomásunkra jutott, hogy Ön, a magyar kormány nevében titkos tárgyalást folytat az amerikai hadügyminisztérium megbízottaival amerikai nehézfegyverek Magyarországra telepítéséről és egy zászlóaljnyi amerikai katona magyarországi állomásoztatásáról.

A Magyar Békekör öt nappal ezelőtt azonnali választ kért a kormánytól, hogy igaz-e a washingtoni hír, és mi a magyar kormány álláspontja az amerikai katonai tervről. Felszólításunkra nem kaptunk választ. Mint ahogyan Öntől sem arra a megkeresésünkre, hogy sürgősen találkozhassunk Önnel a kérdés tisztázásáért. A kormány és az Ön hallgatásából, a cáfolat elmulasztásából és a lakosság tájékoztatásától történő elzárkózásukból arra következtetünk, hogy a hír igaz, és Önök – a magyar nép háta mögött – amerikai haderő magyarországi állomásoztatásában készülnek megállapodni a NATO-ban. A tényt kedden Siklósi Péter honvédelmi helyettes államtitkár is elismerte azzal, hogy „magas szintű tárgyalásokon valóban volt már szó” a nehézfegyverek telepítéséről, de – mint mondta - hivatalos amerikai megkeresés híján a magyar kormány még nem alakította ki hivatalos álláspontját.

A békeszerető magyar emberek nevében felháborodásunknak adunk hangot és a leghatározottabban tiltakozunk az Ön személyes, és a kormány politikai magatartása ellen, mert veszélybe sodorják vele a magyar és más népek békéjét! Választ kérünk Öntől a következő kérdéseinkre:

1. Kivel tárgyalt Ön „magas szinten” a nehézfegyverek magyarországi telepítéséről, és mit mondott neki?

2. Ki hatalmazta fel Önt a magas szintű tárgyalás folytatására?

3. Milyen álláspont képviselésére kapott Ön instrukciót a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán, melyen – amerikai közlés szerint - döntésre készülnek a haderő telepítéséről?

4. Számol-e a kormány egy ilyen lépés várható következményével? Nevezetesen azzal, hogy hazánk ezzel idegen csapatok Oroszország ellen irányuló felvonulási terepévé, és katonai célponttá változhat?

Remélt válaszára várva felhívjuk szíves figyelmét arra az orosz bejelentésre, miszerint Oroszország növeli katonai jelenlétét az ország nyugati területein, ha megvalósul az amerikai védelmi minisztérium javaslata arról, hogy az Egyesült Államok állomásoztasson nehézfegyverzetet a Baltikumban és más kelet-, illetve közép-európai országokban.

Miniszter Úr!

Ön és a kormány, melynek tagja – a jelek szerint – nem sokat törődik a társadalom hangjával, a civil szervezetek béketörekvésével, pedig Orbán Viktor miniszterelnök nemrég megígérte, hogy odafigyeléssel váltják fel az eddigi erőpolitikát. Hol az „odafigyelés”, amikor mindmáig nem kaptunk választ 2014. december 5-i megkeresésünkre egy olyan békekonferencia összehívásáról, amelyet a Magyar Békekör a magyar kormánnyal együtt kívánna megszervezni a béke útjának egyengetéséért, a katonai szembenállás feloldásáért, azért, hogy a magyar nép Kelettel és Nyugattal békében élhessen?

Ön és a kormány érzéketlensége és közönye a társadalom békeérdekével szemben, elzárkózása a békét követelő magyar emberektől arra utal, hogy Önök nem ismerik népünk valódi szándékát. Honnan veszik maguknak a bátorságot, hogy kiszolgáltassák népünket az óceánon túli nagyhatalom keleti terjeszkedéshez fűződő érdekének? Ki hatalmazta föl Önöket arra, hogy engedményt tegyenek azoknak, akik készek volnának a magyar nép vérét ontani hódító céljaikért?

A Magyar Békekör nevében arra szólítjuk fel Önt és a kormányt, hogy vessen véget a titkos alkunak Washingtonnal, és utasítsa vissza az amerikai megkeresést a magyar nép biztonságára, a keleti nyitás politikájára, a békéhez fűződő nemzeti érdekre hivatkozva!

Petráss László                                Rónai Katalin                           Dr.Simó Endre

 

Budapest, 2015. június 17.

Látogatottság

3993316
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2176
5571
13707
3962935
42694
72262
3993316

Your IP: 3.142.144.40
2024-04-18 22:29