Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Gyertyás béketüntetést tart a Magyar Szociális Fórum szombat este a budapesti Szent István bazilika előtt az Egyesült Államok Szíriával szemben tervezett katonai beavatkozása ellen. A méltóságteljes megmozdulás időben egybeesik a római Szent Péter téri imával a békéért, melyre Ferenc pápa szólított fel keresztényeket, és minden békeszerető embert.

A budapesti béketüntetésre hívőket és nem hívőket egyaránt várnak, hiszen a béke közös ügy. A szervezők arra kérik őket, hogy hozzanak magukkal gyertyát vagy mécsest. A csendes békedemonstráció 19 órakor kezdődik, és egyetlen molinó lesz a következő felirattal: „Békét akarunk! We want Peace!”

A központi bazilika előtt tartandó békemegmozdulással a Magyar Szociális Fórum eleget kíván tenni Ferenc pápa szerdai felhívásának, hogy „A földkerekségen mindenütt kiáltsunk együtt a békéért!” Szerdai audienciáján a pápa kijelentette: „Megismétlem felhívásomat az egész egyházhoz szeptember 7.  intenzív megélésére. Elismerésemet fejezem ki keresztény testvéreinknek, más vallású testvéreinknek, és minden jóakaratú embernek, hogy együtt akarnak lenni és imádkozni velünk Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért. A békének a szívből kell fakadnia.”

A Magyar Szociális Fórum meggyőződése szerint a magyar emberek túlnyomó többsége elutasítja a háborút. Szeretné, ha a szombat esti béketüntetéssel hívők és nem hívők közösen juttatnák kifejezésre békeszeretetüket, kiállásukat a háború ellen. „Töltse be a Szent István teret ezernyi gyertyaláng fénye, demonstrálva, hogy a magyarok nem kérnek a háborúból!” – áll az MSZF felhívásában.

A „Munkát, Békét, Biztos megélhetést” jelszó jegyében 10 éve munkálkodó társadalmi mozgalom időközben választ kapott Martonyi János külügyminisztertől megkeresésére, hogy sürgősen fogadja delegációjukat, és megismerhessék a kormány álláspontját, vajon az Egyesült Államok által szorgalmazott háborús megoldás, vagy az ENSZ főtitkára, és Ferenc pápa által sürgetett politikai rendezést részesítik-e előnyben. A miniszter elhárította az MSZF kérését, és maga helyett Szebenyi Ferencet, a külügyminisztérium Amerikai főosztályának főosztályvezetőjét bízta meg a megbeszéléssel. Szebenyi Ferenc szeptember 13-ra hívta meg a civilek küldöttségét.+++

 

(Az MSZF Szíriával kapcsolatos állásfoglalásai megtalálhatóak itt alább.)

 


 

 

 

Látogatottság

3943295
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
596
5451
10666
3915476
64935
78836
3943295

Your IP: 3.93.59.171
2024-03-28 10:12