Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Az ombudsman felhívta a figyelmet a gyermekjogokra a végrehajtási eljárásokban

Szabja meg jogszabály a végrehajtás egyes eljárásainak határidejét. Tegyék lehetővé, hogy a reális forgalmi értéken állapítsák meg az ingatlanok becsértékét. Legyen kapcsolat a végrehajtás hatékonysága, eredményessége, valamint a végrehajtók javadalmazása, érdekeltsége között.  Szabó Máté ombudsman - aki többször és hiába kérte a végrehajtás jogszabályi feltételeinek módosítását - most két újabb jelentésben javasolt változtatásokat.

A tisztességes eljáráshoz való jog, a tulajdonhoz való jog és a jogbiztonság követelményét sértő jogszabályi hiányosságokat mutatott ki az ombudsman a végrehajtás rendszerének átfogó vizsgálatában. Ilyen a többi között, hogy nincs szabályozva a végrehajtás egyes eljárásainak határideje, de az sem, hogy a végrehajtónak időben kell értesülnie a felszámolási eljárás megindulásáról.

Az ombudsman arra is rámutatott, hogy nincs kapcsolat a végrehajtók javadalmazása, érdekeltsége és az eljárás hatékonysága, eredményessége között. A biztos többször felkérte a minisztert, hogy módosítsa a végrehajtói díjrendeletet, erre azonban ezidáig nem került sor. Szabó Máté jelezte azt is, hogy nincs jogszabályban rendezve, a végrehajtónak mennyi időn belül kell kiutalnia a végrehajtást kérőt megillető, behajtott pénzösszeget. Probléma forrása, hogy a letéti számlán lévő pénzösszeg után járó kamat a végrehajtót illeti meg, és nem a végrehajtást kérőt, akinek érdekében eljár.

Az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosításokra kérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert. Ilyen javaslat például, hogy a gépjármű-foglalás menetének gyorsításával akadályozzák meg, hogy az adós a foglalás előtt értékesítse a gépjárművet. Vizsgálják felül az ingatlan-becsérték megállapításának szabályait (beleértve azt is, mennyi idő után lehet módosítani a becsértéket), hogy lehetséges legyen a forgalmi értéknek megfelelő reális becsérték meghatározása.

A biztos problémákat lát abban, hogy nincs egyértelműen szabályozva az ingatlan elektronikus árverési értékesítése során az ingatlan megtekintése – ebben olyan megoldást kér, amely nem terheli meg feleslegesen a licitálókat és az adósokat, tulajdonosokat.

Szabó Máté ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakóingatlan végrehajtása során fokozottabban kellene figyelembe venni a gyermekek érdekeit és javasolta annak átgondolását, hogy ez milyen intézményes megoldásokkal, új vagy módosított jogi szabályozással érhető el.

Az alapvető jogok biztosának két jelentése a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201300208.rtf és a
http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201300210.rtf oldalon olvasható. – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

 

Látogatottság

3997051
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1026
2592
17442
3962935
46429
72262
3997051

Your IP: 18.191.88.249
2024-04-20 09:26