Belehalt súlyos szívbetegségébe az a családapa, akit egészségessé nyilvánítottak az „új komplex felülvizsgálati rendszer” keretében, és visszaküldték a nyílt munkaerőpiacra – tudatta a Magyar Szociális Fórum szerdán az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport beszámolója alapján.

Az MSZF rokkant-érdekvédő csoportja felvetette: Ki fog felelősséget vállalni azért, hogy egészségesnek minősítették és dolgozni zavarták a halálos beteget? Ki fizet a családnak kártérítést? Hogyan egyeztethető össze az orvosi eljárás a Hippokratészi esküvel? A csoport az esettel kapcsolatban felvetette a bűntett lehetőségének kérdését is.

Az új komplex felülvizsgálati rendszer keretében egyre több beteget fosztanak meg eddigi ellátmányától, és részesítenek csökkentett járadékban, noha egészségi állapotuk nem javul, hanem romlik. Az embertelen módszer következtében ezrével fenyeget kilakoltatás rokkant embereket – tudatta a csoport.

„Dolgos múltam után nem hittem, hogy súlyos betegen is az utcára kerülhetek” – írta egyikük, akit 80 százalékos rokkantságról 45-re minősítettek vissza, 25 ezer Forintra csökkentették ellátmányát, a villanyt már kikapcsolták nála, a gázt pedig most készülnek kiiktatni. „Sajnos ennyi pénzből nem lehet megélni betegen. Itt a fűtési idény és mi valószínűleg megfagyunk” – tájékoztatta az MSZF rokkant-összefogás csoportját az érintett.

Pécsett nagy port kavart annak a rokkant asszonynak a kilakoltatása, akit az önkormányzat néhány nappal ezelőtt egy lyukas ajtajú és ablakú odúba költöztetett, mert nem tudta fizetni a rezsit. Szijártó Zsuzsannát 100 százalékos rokkant státuszból 61 százalékosra minősítették vissza, és járandóságát oly mértékben csökkentették, hogy még a gyógyszereit sem tudja kiváltani, ha enni akar. „Itt állok egyedül a tetemes adóssággal betegen, eldobva” – írta a Magyar Szociális Fórumhoz eljuttatott üzenetében.

 

 

Látogatottság

3946298
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
228
3371
13669
3915476
67938
78836
3946298

Your IP: 35.173.233.176
2024-03-29 02:22