Budapest, 2012. szeptember 23. vasárnap

Jogi ostromra készül a devizahiteles többség, mert a kormány eddigi intézkedései nem segítettek. A hitelkárosultak érdekeit felkaroló tizenegy szervezet vasárnap perindítási szándéknyilatkozat letétbe helyezésére szólította fel a cserbenhagyott többséget. Azt javasolta nekik, hogy személyes nyilatkozatot helyezzenek letétbe bírósági kereset benyújtása iránt, és amint összegyűlt tízezer ilyen szándéknyilatkozat, egyszerre forduljanak keresettel az illetékes bírósághoz – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. A perek indításával egyidejűleg döntenének arról is, hogy felfüggesszék-e az egyoldalúan kivetett követelések teljesítését, vagy megvárják a bíróságok kártalanítást is magában foglaló ítéletét.

 

A 11 szervezet abban jelöli meg a Hitelkárosultak közös célját, hogy a banki tőketartozást a szerződéskötés időpontjában érvényes árfolyamon rögzítsék Forintban, egyenlő részletekben lehessen visszafizetni, és a szerződő felek egyenrangú megállapodásának alapján köttessék új szerződés róla. Céljuk továbbá a bankok egyoldalú szerződésmódosításának megtiltása, valamint az, hogy a tőketartozást a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatához igazodó, törvényben rögzített kamattal lehessen növelni. A családok egyetlen lakásáról a jelzálogot is véglegesen törölni kell. Meg kell tiltani az ilyen címen elrendelt kényszerintézkedéseket, és meg kell téríteni az eddig elszenvedett károkat – áll a devizahitelesekhez intézett felhívásban.

A devizahiteles banki ügyfelektől aláírásukkal hitelesített 7 adat elküldését kérik a megadott postacímre. Az űrlap a nyilatkozat teljes szövegével együtt elérhető a hitelkarosultakert.hu és az mszfszk.hu honlapokon.

A Hitelkárosultak érdekében társadalmi összefogással született nyilatkozat azzal indokolja a felhívásban foglaltakat, hogy a türelmi idő lejárt, már négy millióan kénytelenek elszenvedni a devizaalapú hitelszerződések következményeit, a kormány pedig érdemben nem segít a többségnek. Bíznak abban, hogy a bíróságok az önhibájukon kívül kárvallottak mellé állnak, felismerik a joggal való visszaélést, a szándékos megtévesztés tényét a színlelt szerződésekben, és lesújtanak a csalókra.

„Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy valamennyien a magyar bíróságok elé tárjuk szerződéskötéseink körülményeit, mely szerződéseket abban a hitben írtunk alá, hogy felelősen döntöttünk teherbíró képességünknek megfelelően a hitel felvételről, amely hitellel családjaink normális életviszonyait kívántuk megteremteni” – áll a Hitelkárosultakhoz intézett felhívásban.+++

 

Alább közzétesszük a nyilatkozat teljes szövegét és a kitöltendő űrlapot

 

Nyilatkozat

 

Elég! A türelmi idő lejárt. Ma már négy millióan szenvedjük meg a bankokkal megkötött devizaalapú hitelszerződések következményeit, amelyek megkötésére a bankok folyamatos megtévesztő hitel ajánlataikkal csábítottak el bennünket. A kormány érdemben a többségnek nem segít. Hisszük, hogy a magyar bíróságok az önhibájukon kívüli kárvallottak mellé állnak, felismerik a joggal való visszaélést, a színlelt szerződésekben a szándékos megtévesztés tényállását és a törvényeink erejével lesújtanak a csalókra.

Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy valamennyien a magyar bíróságok elé tárjuk szerződéskötéseink körülményeit, mely szerződéseket abban a hitben írtunk alá, hogy felelősen döntöttünk teherbíró képességünknek megfelelően a hitel felvételről, amely hitellel családjaink normális életviszonyait kívántuk megteremteni.

Elhatározásunknak megfelelően első lépésben bírósági kereset benyújtása iránti nyilatkozatunkat letétbe helyezzük mindaddig, amíg ezek száma el nem éri a tízezret. Amennyiben ez megtörtént, akkor egyszerre fordulunk keresettel az illetékes bíróságokhoz. A perek indításával egy időben döntünk arról is, hogy felfüggesszük-e az egyoldalúan kivetett követelések teljesítését, vagy megvárjuk a bíróságok kártalanítást is magába foglaló ítéleteit. Célunk: A banki tőketartozásainknak a szerződéskötés időpontjában érvényes árfolyamon forintban való rögzítése új szerződésekben, melyeknek egyenlő részletekben történő visszafizetése az egyenrangú szerződő felek megállapodása alapján történik.  A bankok számára az egyoldalú szerződésmódosítás megtiltása. A tőketartozást kizárólag az MNB irányadó kamatlábához igazodó – törvényben rögzített – kamat növelhesse csak. A családok egyetlen lakásáról a jelzálogjog végleges törlése. Az ilyen címen való kényszerintézkedések megtiltása. Eddig elszenvedett káraink megtérítése.

 

Kijelentem, hogy perelni kívánom a bankomat, ennek érdekében erről szóló nyilatkozatomat az alábbi címen letétbe helyezem:

 

Banki ügyfél neve:.....................................................................................................

 

Címe:…………………………………………….. E-mail: ………………….………………

 

Hitelező pénzintézet neve:.........................................................................................

 

Felvett kölcsön összege:.............................................................................................

 

Futamideje:…….hónap. Induló törlesztő részlet:………..…Ft.  Jelenlegi::………………Ft.

 

Nyilatkozatomat a Devizahiteles címzéssel a 1601 Budapest, Postafiók 133. számra küldöm.

Engedélyezem, hogy a nyilatkozatban szereplő adataimat a címzett mögött álló Bátor Program Egyesület az adatvédelmi törvénynek megfelelően kezelje. (www.batorprogram.hu)

 

Kelt:…………………………….  év…….. hó ……..nap

 

 

 

 

saját kezű aláírás

Látogatottság

3923047
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
543
7028
7571
3900866
44687
78836
3923047

Your IP: 34.229.223.223
2024-03-19 05:21