A médiatörvény felülvizsgálását javasolja az MSZF

Budapest, 2011. január 20. csütörtök

A Magyar Szociális Fórum alapítószervezője helyénvalónak tartaná, ha az Orbán-kormány felülvizsgálná a médiatörvénnyel kapcsolatos álláspontját, és olyan új törvényt alkotna, amellyel kapcsolatban fel sem merülhetne a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásának gyanúja.

Simó Endre szerint a médiatörvénnyel kapcsolatos hazai és nemzetközi bírálatok, legújabban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének alkotmánybírósági beadványa, nem légből kapottak, hanem sok tekintetben megalapozottak. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a hatósági felügyeleti rendszer és a de facto hírmonopólium korlátozza a sajtószabadságot, mert a tények politikai szempontok szerinti szelektálásának kedvez – vélekedett.

Az MSZF szervezője emlékeztetett arra a közös állásfoglalásukra, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Társadalompolitikai Szakosztályával és a Sajtólevelezők Klubjával közösen hoztak december 17-én. Eszerint „A közszolgálati sajtóorgánumoknak, rádióknak és televízióknak párt-függetlennek és semlegesnek kell lenniük. Csak így képesek biztosítani a vélemények sokféleségét, ellenállni a társadalmilag fontos hírek megszűrésének, elkerülni a tények szelektálásának veszélyét”.

Simó szerint a tervezett hatósági felügyelet és a hírmonopólium korlátozhatja az újságírók és a társadalom jogát a valós tények feltárásához, és ezzel nem csak a demokráciának okozhat kárt általában, hanem az emberi jogok és a társadalmi érdek érvényesülésének is. Konkrétan megemlítette, hogy az új törvény életbe lépése óta a Magyar Távirati Iroda körül kialakuló hírmonopólium az eddigieknél is jobban mellőzi az olyan alapvető társadalmi problémákat, mint amilyen a megélhetés, a foglalkoztatás, lakhatás, és a fagyhalál.

A magyar társadalomnak a valós helyzetet objektíven bemutató, s ezzel a problémák megoldását elősegítő nyitott, demokratikus tömegtájékoztatásra van szüksége, és olyan újságírókra, akik a közszolgálati sajtóorgánumoknál a közös társadalmi érdeket helyezik előtérbe a pártérdekekkel szemben – mondta a Magyar Szociális Fórum szervezője.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

3946506
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
436
3371
13877
3915476
68146
78836
3946506

Your IP: 44.214.106.184
2024-03-29 05:26