Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

KORHATÁR  ALATTI  ROKKANT  BŰNHŐDJ  ÉS  GONDOSKODJ  MAGADRÓL ?

 

Sokan vártuk reménykedve, hogy az MSZP segítségével igénybe vehetjük – az új rokkanttörvény miatt - a nemzetközi jogorvoslati utat, mi, korhatár alatti rokkantak. Ezek az ígéretek, számtalan médiahírben elhangzottak! (lásd: alul a linkek).

Nagy csalódást okozott, az érintett betegeknek és azok hozzátartozóinak, hogy a sajtóban és a médiában beígért segítség elmaradt. Hiába kérdeztünk rá erre, egyenes válasz helyett, semmilyen választ nem kaptunk!

 

Az előző kormányzati ciklus alatt született meg a rokkantak nem létező munkaerő piacra történő visszaterelésére, a 2008.01.01-től bevezetésre kerülő rehabilitációs járadék fogalma. Az indok akkor is az volt, hogy sok a csaló a rokkantak között. Ezzel az állításukkal kezet foghatnak a mostani kormánnyal az akkori törvényalkotók is! A korbetöltött rokkantaknak mindössze 10 év szolgálati időt kellett összegyűjteni (1998-ig) az öregségi nyugdíjjogosultsághoz. A rendszerváltás utáni kormányok, a munkanélküli statisztikák megkozmetikázására a nyugdíj előtt állókat villámgyorsan beterelték a nyugdíjrendszerbe. Ekkor duzzasztották fel a rokkantak létszámát is. Többségük már rég elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt.  Akkor, még nagyon humánus volt az orvos szakértői felülvizsgálat is. A rendszerben jelenleg még bent lévők viszont vasszigorral vannak felülvizsgálva, és ők nagyon komoly betegek! A csalókat ne korhatár alatti rokkantak között keressék!

A rendszerváltás utáni, hibás nyugdíj- és társadalompolitikai intézkedések miatt miért minket büntetnek? A nyugdíjrendszer nem a korhatár alatti rokkantak miatt fenntarthatatlan! Az egész magyar nyugdíjrendszer visszásságait ne velünk fizettessék meg!

A kormány szerint, nyugdíjat, csak a befizetett járulékok után lehet kifizetni! A korhatár alatti rokkantak átlag 30 évig fizettek járulékot, kb.50 évesen rokkantak meg, de már 63 évesen nem élnek! Miért nem lehetnek nyugdíjasok, a saját befizetett járulékukkal, életük utolsó éveiben, és miért nem élhetnek emberhez méltóan? Velük szemben, az 1998-ig, mindössze 10 évet alig összekaparó, korbetöltött rokkantak, vagy öregségi nyugdíjasok, élhetnek boldogan? A 80-100 éves, a munkahelyet messziről elkerülő, stresszt el nem szenvedő, „háztartásbeli” özvegyek, akik közül sokan, egyetlen napot sem dolgoztak, azoknak, a hozzátartozó jogán járó 60 %-os özvegyi nyugdíja hatalmas összeg, a 30 évig robotoló rokkant, segélyes ellátásához képest! Fordítva nem lenne igazságosabb? Aki járulékot sosem fizetett saját jogon, annak a hozzátartozó jogán jár a magas nyugdíj, minden egészségügyi és nyugdíjas kedvezménnyel, makkegészségesen is! Eközben, az évtizedekig dolgozó és járulékfizető rokkant, saját jogú nyugellátást nem kap, gyógyszereit is alig tudja kiváltani, a nyugdíj helyetti, segélyszerű rokkantellátásból. Éhezik, hajléktalan lesz, akit az egészséges özvegy, évtizedekkel túlél! A háború óta, kétkeresős családmodell van! Az özvegy miért nem dolgozott? Miért van több joga a hozzátartozó jogán az ellátásra, mint a rokkantnak a saját jogán? Kérem, ne ítélkezzenek felettünk, ne gondolja azt senki, hogy az özvegyekkel szemben, ellenségesek vagyunk! Vannak közöttünk, gyermekekkel egyedül maradó özvegyek, akik sokat robotoltak a munkahelyeken. Ők, amikor megrokkantak, baleset, műhiba, vagy súlyos betegségek folytán, és a vasszigorú, komplex felülvizsgálaton, ha egészségkárosodási mértékük 50% alá csökken „papíron”, akkor az özvegyi nyugdíjjogfosztás is megtörténik számukra. Sőt, egy következő felülvizsgálat során, újabb visszaminősítésnél, ha már 40% alá csökken az egészségkárosodási mértékük, akkor mindenféle ellátás nélkül maradnak. A biztosítási jogviszony hiányában, ingyenes egészségügyi ellátásra sem jogosultak. Ez nem zavar senkit? Mi ez a diszkrimináció életkor szerint, az özvegyek között is? Előfordul, hogy a fiatal rokkant özvegy, ellátás nélkül marad a gyermekeivel, miközben a semmittevő, soha egy napot sem dolgozó idős, de makkegészséges özvegy a biztos nyugdíjjal és ingyenes egészségügyi ellátással, minden nyugdíjas kedvezménnyel, vígan éli világát! Az özvegy szó hallatán, mindenki álszent, ugyanakkor a rokkantakat, és a rokkant özvegyeket, minden ok nélkül megalázzák, stigmázzák és földönfutóvá teszik!

A rendszerváltás utáni kormányok, a korhatár alatti öregségi nyugellátás minden fajtáját bőkezűen osztogatták, makkegészséges embereknek is, és az ellátásaik összegét nem csökkentették. Ezzel szemben, a korhatár alatti rokkantak pénzbeli ellátása, csökkenthető szociális juttatás, illetve meg is vonható. Elképedve halljuk a betegektől, hogy váratlan látogatóként, szociális szakértő kopog be hozzájuk, aki még a tányérjukba is belenéz! Teljes körű szociális felmérést végezve, az egész család jövedelmi viszonyairól! Melyik magyar állampolgárnál kutakodnak a fazékban, a rokkantakon kívül? Ez ellen tiltakozunk! Ez elképesztő diszkrimináció! A tartós táppénz 365 napja alatt, egyetlen munkavállalót sem keres fel a szociális szakértő, miközben a táppénzes és a rokkant is, ugyanabból az Egészségbiztosítási Alapból kapja az ellátást! A rokkantakat, egyre gyakrabban évenként vizsgálják felül, hogy mindig visszacsípve az összervezeti károsodás mértékét, mihamarabb kidobhassák őket az ellátórendszerből! A rokkant, a folyton emelkedő öregségi nyugdíjkorhatár előtt, egyetlen nappal sem mehet el hamarabb nyugdíjba! A nyugdíjasok közül, csak, a nyugdíjrendszerből kidobott, korhatár alatti rokkantakat kényszerítik hazánkban öngondoskodásra! Ráadásul, senki sem emeli fel a szavát azért, hogy rokkantak és rokkantak között micsoda diszkrimináció van, életkor szerint. Aki tudna bármit is tenni értük, az is, lelkiismeret-furdalás nélkül végignézi, hogy mit művelnek a korhatár alatti rokkantakkal?

Elképesztő, hogy ezt az ámokfutást, nem állítja meg hazánkban senki.

Néhány link, melyben az ígéretek csupán ígéretek maradtak:

http://www.stop.hu/belfold/a-strasbourgi-birosag-ele-kerul-a-nyugdij-ugy/970784/

http://privatbankar.hu/ongondoskodas/strasbourg-ele-kerul-a-magyar-nyugdijreform-242656

http://korozs.hu/index.php?id=71

http://www.stop.hu/belfold/ezuttal-a-rokkantnyugdijasok-keszulnek-strasbourgba/1027982/

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=152309&n=eladasos

http://www.facebook.com/elegahazugsagaikbol/posts/258163934237924

 

Magyarország, 2012. június 24.

 

 

Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport

 

A Magyar Szocialista Párt válasza

 

A rokkantnyugdíj jelenlegi rendszerének megváltoztatása kapcsán Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja több alkalommal tartott sajtótájékoztatót az MSZP álláspontjáról, melyben elítélte a kormányzati szándékot (a nevezett két törvény: 2011. Évi CXCI. Törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról  és a 327/2011. (XII.29.) Korm. Rendelet a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról).

Az MSZP szakpolitikusa folyamatos egyeztetést végzett a MEOSZ országos vezetésével dr. Hegedűs Lajossal (elnök) és Szakály József (főtitkár) urakkal és arra következtetésre jutottak, hogy betegségcsoportonként 1-1 érintettet jelenítünk meg a strasbourgi emberjogi bíróság előtt, mivel a kinti apparátus értésünkre adta, hogy fölösleges több ezer beadványt küldeni (mint a rendőrök esetében) mert egy-egy ügyet tárgyalnak le. Ha számunkra kedvező döntés születik, akkor lehet idehaza pereket indítani a kormány ellen.

2012. Február 15-én utólagos normakontroll kezdeményezését kértünk az ombudsmantól a fent említett két törvény kapcsán. („kérem, hogy szíveskedjen felülvizsgálni az alábbi két normát az európai uniós normákkal való összhang, valamint az alaptörvénynek való megfelelés tekintetében. Álláspontom szerint a lisszaboni egyezményt kihirdető törvény, -  mely tartalmazza az alapjogi chartát - , illetve az eu alapító szerződése és az emberi jogi egyezmény alapján e két norma alkotmányos kontrollja kezdeményezhető”).

Összesen 16 beadvány ment az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz minden érintett csoportot megjelenítve. Szabó Máté egy az egyben akceptálta a beadványunkat és teljes körű kivizsgálást rendelt el az ügyben!

Biztosíthatom, az MSZP, ahogy eddig is, ezután sem feledkezik meg Önökről, akiket hátrányosan érintenek a kormány intézkedései.

Üdvözlettel:

Pokó Renáta

társadalmi kapcsolatokért felelős főtanácsadó

MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja

Látogatottság

4005881
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1682
2159
4816
3979609
55259
72262
4005881

Your IP: 18.219.236.62
2024-04-24 14:20