Devizahiteles pere ügyészségi feljelentéssel a bank ellen?
Kiskunmajsa, Budapest, 2012. január 20. péntek


Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora bűncselekmény miatt egy kiskunmajsai nyugdíjas asszony feljelentést tett a legfőbb ügyészségen, amely megalapozottnak találta feljelentését, és nyomozást folytat. Nincs kizárva, hogy az ügyészség maga is eljárást indít. Egyidejűleg az asszony keresetet nyújtott be a kiskunhalasi bíróságon, amely februárra kitűzte az első tárgyalást – jelentette a Magyar Szociális Fórum a sértett közlése alapján.
Horváth Ferencné bírósághoz benyújtott keresetében többek között azt kifogásolja, hogy az „ismeretlen tettes” (bank) nem vette figyelembe a kölcsönös együttműködés elvét, jogsértő módon megemelte a hitelét anélkül, hogy pontos elszámolást adott volna róla, nem biztosította az átláthatóságot a valós tőkéről, kamatról, árfolyamkülönbségről, és túlszámlázott. Míg a hitelezettől korrekt magatartást követelt meg, maga inkorrekt magatartást tanúsított vele szemben. Büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetnek tartja a hivatalos tájékoztatás eltitkolását az árfolyamkülönbségekről és külön tételekkel történt megterheléséről. Végül anyagi helyzetére utalva leszögezi: Minden embernek joga van a méltó megélhetéshez!
„Éveken keresztül megloptak bennünket, becsaptak és sokakat öngyilkosságba kergettek” – áll a bírósághoz küldött keresetlevelében.
Horváth Ferencné arra kéri a bíróságot, hogy semmisítse meg a bankkal kötött szerződését, állítsa vissza az eredeti állapotot, és fennmaradó tartozását olyan havi részletben törleszthesse, amely mellett meg is tud élni. „Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett. Amíg velem a bank jogszerűen és tisztességesen nem számol el, addig folytatom az eljárást” – írja.
Közérdekű keresetlevelében a kiskunmajsai asszony arra is kéri a kiskunhalasi bíróságot, hogy a Magyar Állam kötelezze a devizahitelező bankokat, visszamenőleg dolgozzák át az összes hitelszerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a meglévő hitelszerződésekben pedig a THM-en felül a hitelt felvevőre hárított összeget írják jóvá az adós számláján késedelmi és büntető kamattal együtt. Ezen kívül a bank költségén állítsák vissza az eredeti állapotot azoknál az ingatlanoknál, amelyeket még nem értékesítettek.
Tekintettel anyagi helyzetére a felperes mentesült a perköltség alól.
Levelében a sértett asszony arra kérte a Hitelkárosultak mellett kiálló Magyar Szociális Fórumot, hogy vegyen részt a tárgyaláson, és mozgósítsa a sajtót is a „kis ember” mellett hiszen – mint írta -  „sok ember szemét fel kell nyitni, mit műveltek velük a bankok a devizahitelezéssel kapcsolatban”.+++

Látogatottság

3923279
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
775
7028
7803
3900866
44919
78836
3923279

Your IP: 44.197.113.64
2024-03-19 07:26