Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Budapest, 2017. május 26. péntek (MSZF)

Megeshet, hogy az erőteljes lendületet vett fegyverkezés újabb háború előszele. A háború bekövetkezése ugyan nem törvényszerű, de nem is zárható ki. Az újabb konfliktus valószínűleg Irán és Szaúd-Arábia között fog kirobbanni. Nem véletlenül kötött az Egyesült Államok 100 milliárd dolláros üzletet Szaúd-Arábiával amerikai fegyverek eladásáról – hangzott el a „Globális fegyverkezési verseny új szakasza és Magyarország” c. előadáson, melyet Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, a Honvédség volt vezérkari főnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára tartott a budapesti Corvinus Egyetemen.

Mérsékelheti a háborús veszélyt, hogy a végéhez közeledik a szíriai és az iraki konfliktus, Szíria és Irak megtisztítása az Iszlám Állam terroristáitól – hangzott el a Magyar ENSZ Társaság rendezésében tartott előadáson. Szenes tábornok megállapodásra számít Putyin orosz és Trump amerikai elnök júliusi hamburgi találkozóján a terrorizmus elleni közös fellépésről.

Ugyanakkor – véleménye szerint – Trump alatt megállíthatatlan lesz a fegyverkezési verseny, hiszen az amerikai elnök azt tervezi, hogy 3 billió dollárral fejleszti a nukleáris arzenált, köztük a stratégiai bombázókat. Az USA évente 160 milliárd dollárt költ világméretű katonai jelenlétének fenntartására.

Megtudtuk, hogy Trump „száz napot adott Kínának és Oroszországnak Észak-Korea megregulázására, mielőtt Amerika kezébe venné az ügyet.”

Ukrajnában egyre rosszabb a helyzet – vélekedett a tábornok-professzor.

Magyarország nyáron egy századot indít Észtországba az Oroszország ellen felvonultatott NATO-haderő részeként. Ötven fővel emelik az iraki békefenntartó kontingens létszámát. 392 milliárd Forintot szánnak katonai kiadásokra a következő költségvetésben, 2024-re a bruttó nemzeti termék (GDP) 2 százalékát fogják költeni katonai célokra, eleget téve az amerikai elvárásnak. (Ezt az USA és a NATO szigorúan ellenőrizni akarja, és hazánknak tervet kell benyújtania arról, hogyan fogja teljesíteni a célt.)

A fejlesztés fő területe a határvédelem és a terrorveszély elhárítása, de a Zrínyi-2016 programban szerepel területvédelmi századok felállítása, továbbá a légi szállítás és a helikopterek korszerűsítése is. A Gripenek felfegyverzése is több milliárd Forintba kerül – hangzott el Szenes Zoltán előadásán.+++

Látogatottság

3997533
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1508
2592
17924
3962935
46911
72262
3997533

Your IP: 18.225.149.32
2024-04-20 12:34