Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Budapest, 2017. május 24. szerda (MSZF)

A Magyar Békekör helyesli, hogy a NATO- és EU-tag Magyarország a kölcsönösen előnyös együttműködés jegyében építi kapcsolatrendszerét a NATO-hoz és az Európai Unióhoz nem tartozó országokkal is - áll a civil szerveződés szerdán kiadott állásfoglalásában.

A Békekör egyetértően idézte Orbán Viktor miniszterelnök május 15-i pekingi nyilatkozatát arról, hogy „nem szövetségbe kell tömörülni, hanem el kell fogadni egymást úgy, ahogy vagyunk, és a különböző társadalmi berendezkedések, kultúrák, megközelítések, értékek tiszteletben tartásával össze kell kapcsolni egymással a világ országait és népeit”.

A magyar kormány együttműködési készsége Kínával, Oroszországgal, és a nyugati szövetségi rendszerhez nem tartozó más országokkal összhangban áll nemzeti érdekeinkkel, mert új források bevonásával segíti az ország fejlődését, a kölcsönös érdekek érvényre juttatásával pedig erősíti a békés együttműködést – véli a Magyar Békekör.

A magyar kormány pragmatikus, nyitott politikája túlmutat azon a szövetségi rendszeren, amelyhez tartozik, és lényegét tekintve egybevág az Egyesült Államok elnökének véleményével, aki szerint a NATO idejétmúlt szervezet.

Ennek a reálpolitikai felismerésnek a gyakorlati érvényre juttatása mindazonáltal még várat magára, hiszen a konfrontációban érdekelt körök óriási ellenállásába ütközik. A Békekör értékelése szerint a globalizáció további erőltetésében főként az amerikai, a nyugat-európai és a japán finánctőkés csoportok érdekeltek. Ellenállásuk miatt eddig Trump elnök sem tudott érvényt szerezni eredeti elképzelésének, az amerikai-orosz viszony javításának. Magyarország abban a viszonylag szerencsés helyzetben van, hogy a nemzeti tőke a nyitásban érdekelt, és a hazánkban működő külföldi tőke számottevő részének sem fűződik érdeke az Kelettel szembeni elzárkózáshoz. Így lehetőség nyílik arra, hogy honi fejlődésünket konkrét beruházási, kereskedelmi és pénzügyi megállapodásokkal támasszuk alá a Selyemút kezdeményezéssel és az Eurázsiai Gazdasági Unióval – írják.

A Békekör szerint türelmes építőmunka hozhatja meg gyümölcsét: a nemzetközi szembenállás felváltását a békés együttműködés rendszerével. Fontosnak tartjuk, hogy hazánk részese a globalizáción túlmutató világméretű folyamatnak, melyet Orbán Viktor miniszterelnök „korszakváltásként” jellemzett. Meggyőződésünk, hogy Magyarország élvezni fogja annak a politikának az előnyeit, amely nem csak felismerte a világban végbemenő átrendeződést, hanem élni is akar a belőle fakadó új lehetőségekkel.

A Magyar Békekör egyidejűleg sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy egyes hazai politikai erők a globalizációt akarják tovább erőltetni, és az Egyesült Államok elnökével szemben is azokkal vállalnak érdekközösséget, akik meg akarják akadályozni a normális viszonyt Oroszországgal, és a Kelettel. Ők hazánk mozgásterét a NATO-ra és az EU-ra akarják beszűkíteni, tagadják a keleti nyitás szükségességét, úgy állítják be, mintha választanunk kellene Brüsszel és Moszkva között, s oroszellenességet hirdetnek. A Békekör arra kéri őket, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, tekintsenek előre, elemezzék a világban végbemenő folyamatokat, mert elzárkózásukkal hazánk alárendeltségét erősítik a globalizáció rendszerében, ragaszkodásukkal a kifulladóban lévő régihez pedig hátráltatják a fejlődéshez és a békés együttműködéshez fűződő érdekeink érvényre jutását – áll a civil szerveződés nyilatkozatában.+++

 

https://www.facebook.com/bekekor/?ref=settings

Látogatottság

3993726
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
293
2293
14117
3962935
43104
72262
3993726

Your IP: 18.217.83.97
2024-04-19 01:42