Budapest, 2017. március 9. csütörtök (MSZF)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Európa Tanács elítélte a magyar országgyűlés által elfogadott idegenrendészeti törvényt a migránsok elzárásáról, az Európai Unió Bizottsága pedig „Magyarország jogi helyzetét” vizsgálta meg, és úgy döntött, hogy mielőbb Budapestre küldi bevándorlási kérdésekkel foglalkozó biztosát, Dimitrisz Avramopuloszt – jelentette a Magyar Békekör csütörtökön.

A Bizottság azzal bízta meg Avramopuloszt, hogy folytasson „komoly tárgyalást” a magyar kormánnyal, mielőtt Brüsszel részletesen is megvizsgálná Magyarország jogi helyzetét a kérdés kapcsán.

A nemzetközi szervezetek azzal vádolják Magyarországot, hogy megsérti a menekültügyi szerződést és az emberi jogokról szóló európai megállapodást. Különösen azt kifogásolják, hogy Magyarország újra érvénybe léptette az idegenrendészeti jogszabályt, melyet 2013-ban hatályon kívül helyezett.

A törvény elfogadásával Magyarország megsérti nemzetközi és európai kötelezettségét egyaránt – mondta az ENSZ genfi menekültügyi főbiztosságának szóvivője. Álláspontjukat azzal indokolta, hogy a törvény értelmében „automatikusan őrizetbe vesznek mindenkit, aki menedékjogot kér, köztük sok gyermeket”.

A hírügynökségek fényképeket közölnek menekültek bántalmazásáról a magyar határon. Az erről szóló információk az ENSZ menekültügyi főbiztosságának budapesti képviseletére befutott tömeges jelzésekre, valamint az Orvosok Határ Nélkül szervezet közvetlenül érintettek körében, a magyar határnál és Suboticánál (Szabadka) végzett ténymegállapítására épülnek – tudatta az AFP.

Eszerint a magyar rendőrök gumibotot, gázsprayt, és más fizikai erőszakot alkalmaznak a bevándorlókkal szemben. Sebesülést, törést, zúzódást okoznak embereknek. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet belgrádi képviselője, Stokes tanúvallomások alapján arról számolt be, hogy magyar rendőrök a földre fektetett menekültek testén gázoltak át bakancsaikkal. De olyan esetről is tudnak – állította -, hogy a határt illegálisan átlépők cipőjét és egyes ruhadarabjait elvették, és hóban-fagyban visszatoloncolták őket a határon túlra.

A magyar hatóságok tagadják a vádakat. „A magyar katonák és rendőrök teljesen törvényesen védik határainkat és a schengeni övezetet, és tiszteletben tartják az európai és a magyar szabályokat” – idézte az AFP Kovács Zoltán kormányszóvivőt.+++

https://www.facebook.com/bekekor/



Látogatottság

3944903
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2204
5451
12274
3915476
66543
78836
3944903

Your IP: 44.203.235.24
2024-03-28 18:04