Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. augusztus 18. csütörtök

Tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a Hitelkárosultak a bankok „szabadrablása” és a kormány bankokkal kötött kiegyezése miatt a társadalom rovására. Augusztus 26-án élőlánccal veszik körül a Bankszövetség épületét, és helyi tüntetésekre is készülnek az egyes bankok vidéki fiókjainál. Akcióikkal egyidejűleg kezdeményezték, hogy az Ügyészség indítson közérdekű keresetet a devizahiteles probléma megoldása érdekében. Az erről szóló döntéseket csütörtökön hozták azon a tanácskozáson, amelyet a Magyar Szociális Fórum (MSZF) rendezett a Vasas Szakszervezet budapesti székházában.

 

Simó Endre, az MSZF szervezőjének felkérésére a tanácskozás 150 résztvevője állva, egymás kezét fogva mondta ki: „Kiállok magamért, másokért, emberi jogaimért.” A bankok az élethez való jogot vonják kétségbe tisztességtelen szerződési feltételeikkel és törvénybe ütköző eljárásaikkal. Júniusban olyan kiegyezés született Orbán Viktor miniszterelnök és a Bankszövetség elnöke között, hogy a 260 milliárd forint különadó befizetésének fejében a kormány szemet huny a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos disznóságaik felett. Ennek a kiegyezésnek és lefekvő politikának a levét isszák a Hitelkárosultak, és az ország” – vélekedett. Emlékeztetett arra, hogy az MSZF kérte a parlament rendkívüli ülésének összehívását a megoldás érdekében, de csak az ellenzék reagált rá pozitívan, a kormány válaszra sem méltatta a kezdeményezést.

Tiltakozó nagygyűlés, sőt tömegtüntetés terve is szóba került arra az esetre, ha a kormány nem vizsgálná felül a Hitelkárosultak rovására folytatott politikáját. Megmozdulásaikat a szakszervezetekkel is készek egyeztetni, tekintettel a szeptemberre tervezett munkavállalói tüntetésekre. Akcióikat akkor nyilvánítanák okafogyottá, ha a kormány igazi megoldással állna elő, ennek érdekében pedig bevonnák a Hitelkárosultak képviselőit is a meghirdetett monitoring bizottságba.

A tanácskozás résztvevői leszögezték: nem áll szándékukban kibújni fizetési kötelezettségük alól, hanem azt akarják, hogy az eredeti szerződés szerinti árfolyamon törleszthessék tartozásukat. A bankoknak van miből engedniük, hiszen az árfolyamváltozás minden előnyét ők vágták zsebre – hangzott el. Mi akadálya annak – kérdezte egyikük -, hogy a hitelezők az adósok javára módosítsák egyoldalúan a szerződéseket, ne pedig a hátrányukra, mint eddig tették.

A tanácskozás résztvevői megkereséssel fordultak az Európai Központi Bankfelügyelethez, hogy vizsgálja felül a magyarországi bankok szerződéseit.

Követelték a kilakoltatási és árverezési moratórium visszaállítását, hogy a fizetésképtelenné vált emberektől ne vehessék el az otthonukat.

A közérdekű kereset indítására vonatkozó hitelkárosulti kezdeményezés szerint az ügyészségnek kellene megtennie az első jogi lépést a bíróságon, tekintettel a társadalmi méreteket öltő anyagi ellehetetlenülésre, majd a bíróság pozitív döntése alapján minden hitelkárosult egyénileg számolna el hitelezőjével.+++

 

 

Látogatottság

4005142
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
943
2159
4077
3979609
54520
72262
4005142

Your IP: 13.59.236.219
2024-04-24 09:05