Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Brüsszel-Budapest, 2017. március 7. kedd (MSZF)

Vezérkari főnökséget hoz létre az Európai Unió tervezési és bizonyos külső műveleti célokra, tavasszal – jelentette a Magyar Békekör az uniós külügyminiszterek hétfői döntése alapján.

Az EU külügyi főbiztosa, Federica Mogherini által ismertetett határozat szerint a vezérkarnak nem lesz végrehajtói jogköre, tehát nem vethet be harci egységeket. A francia-német kezdeményezésre született határozat célja az EU összetartásának megerősítése a központi hatalmak, Franciaország és Németország irányítása alatt. Mindazonáltal egyelőre több a kétely, mint a bizonyosság – vélik megfigyelők, arra utalva, hogy Nagy-Britannia eleve gyanakvással figyel minden önálló nyugat-európai katonai lépést, és más EU tagállamok sem akarják, hogy a NATO-tól elkülönülő katonai integrációt hozzanak létre.

Francois Hollande francia elnök hat nyugat-európai lapnak adott interjújában többek között azzal indokolta a lépést, hogy Európa (értsd az EU) megerősítésére különösen szükség van abban a geopolitikai helyzetben, amelyre az jellemző, hogy Trump amerikai elnök „idejétmúltnak” nevezi a NATO-t, Oroszország pedig hatalmi ambíciókkal lép fel.

Hollande és Merkel német kancellár hétfőn mini csúcsértekezletet tartott az olasz és a spanyol miniszterelnök bevonásával egy „több sebességű Európai Unió” kialakításáról. A terv szerint-francia-német tengellyel létrejönne egy központi mag, a többi tagállam, főleg a kelet-európaiak pedig másod osztályon folytatnák, ha akarják. Megfigyelők szerint ez gyakorlatilag az EU visszafejlesztésével érne fel, hiszen a „központi mag” a római szerződést aláíró hat tagállamból állna.+++

 

https://www.facebook.com/bekekor/

Látogatottság

4002425
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
385
975
1360
3979609
51803
72262
4002425

Your IP: 18.118.137.243
2024-04-23 07:32