Szocsi-Budapest, 2016. október 28. péntek (MSZF)

Közös akarattal kiutat fognak találni az ukrán válságból – mondta Putyin orosz elnök a Valdaj Klub Szocsiban rendezett nemzetközi vitájában csütörtökön, a Magyar Békekör jelentése szerint.

„Először elválasztottak bennünket, azután egymás ellen fordítottak minket. Részben magunkat okolhatjuk miatta. Most magunknak kell kiutat találnunk ebből a helyzetből. Biztos vagyok abban, hogy a józanész felül fog kerekedni, és kiutat fogunk találni. Mindig hittem abban, hogy az oroszok és az ukránok egy nép. Oroszországban és Ukrajnában egyaránt vannak szélsőséges, nacionalista egyének, de a többség egy népet alkot, osztozik egymás történelmében és kultúrájában, etnikailag is nagyon közel áll egymáshoz” – mondta.

Oroszország kész arra, hogy az ukrán válság rendezésére irányuló ún. Normandiai Csoport (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) más országokkal, akár az Egyesült Államokkal is kiegészüljön. A minszki megállapodásról azt mondta, hogy Kijevnek különleges státusban kell részesítenie a magát népköztársasággá nyilvánító Donyecket és Luganszkot. A Normandiai Négyek legutóbbi berlini megállapodásáról elmondta, hogy menetrendet dolgoztak ki a minszki megállapodás végrehajtásáról, viszont csak nagyon kevés humanitárius egyezség született. Donyeck és Luhanszk blokádja tovább tart, a helyzet nagyon nehéz – vélekedett.

Berlinben egyedül támogatta Porosenko arra irányuló kezdeményezését, hogy rendőri missziót létesítsenek a donbasszi lehetséges választások idejére. Ugyanakkor logikátlannak tartotta, hogy Kijev nem hajlandó tárgyalni a donyecki és a luganszki vezetőkkel. Arra kértek minket, írassuk alá velük a minszki megállapodásokat. És miután aláírták, nem hajlandók szóba állni velük – mondta el az orosz elnök.

(A magyar közszolgálati média nem adott hírt Putyin Ukrajnával kapcsolatos békés kijelentéseiről – jegyezte meg a Békekör.)+++


 

 

Látogatottság

3947153
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1083
3371
14524
3915476
68793
78836
3947153

Your IP: 35.173.254.36
2024-03-29 10:30