Örkény-Dabas-Budapest, 2016. szeptember 20. kedd (MSZF)

A rendőrség hétfőn elismerte, hogy nem tájékoztatta a Magyar Szociális Fórumot (MSZF) az augusztus 11-én nyoma veszett Hüvelyes Lajos tartózkodási helyéről, noha a szervezet alapítója, Simó Endre kétszer is kérte rá.

 

A beismerés tényét az a vizsgálati eredmény tartalmazza, amelyet a vizsgálattal megbízott rendőrségi informatikai előadó juttatott el a területileg illetékes dabasi rendőrkapitányságra, az pedig a segítségért folyamodó Magyar Szociális Fórumhoz.

A szakértői vizsgálat eredménye rácáfol az örkényi és a dabasi rendőrség korábbi állításaira, miszerint a tájékoztatást Hüvelyes Lajos hollétéről augusztus 16-án délelőtt 10 órakor e-mailen a segítséget kérő MSZF tudomására hozták. A szakértői tényfeltárás egyszersmind kínos helyzetbe hozza Bundula Csaba terézvárosi alpolgármestert is, aki – vélhetően belső információ alapján - nagy nyilvánosság előtt, a Facebookon azt állította, hogy a rendőrség nem csak hogy eljuttatta az MSZF-nek a tájékoztatást Hüvelyes Lajos hollétéről, hanem az MSZF egyenesen figyelmen kívül is hagyta a rendőrségi üzenetet, sőt „rendőröket rágalmaz meg” (!)

A 73 éves, mozgáskorlátozott, 81 százalékos rokkant Hüvelyes Lajost a terézvárosi vezetés kezdeményezésére lakoltatták ki 24 négyzetméteres Izabella utcai otthonából július 15-én. Bilincsbe verték és a pomázi pszichiátriára szállították, mert egy orvosnő ön- és közveszélyesnek minősítette. A pomázi Gálfi Béla kórház orvosai megállapították, hogy nem ön- és közveszélyes, és sem kezelésre, sem gyógyszerezésre nem szorul. Hüvelyes Lajos közel egy hónapig élvezte a pomázi kórház vendégszeretetét, mert nem volt hová mennie. Augusztus 11-én VI. kerületi kilakoltatói Pomázról ismeretlen helyre szállították, és megtagadták a tájékoztatást önkéntes fiatal segítőitől, valamint a jogait védő MSZF-től pontos hollétére vonatkozóan. Hüvelyes telefonját is kikapcsolták. Másnap, augusztus 12-én az MSZF a dabasi rendőrkapitányság segítségét kérte Hüvelyes Lajos tartózkodási helyének kiderítéséért, mert – Bundula alpolgármester interneten közreadott fényképei alapján – feltételezte, hogy Tatárszentgyörgyre vitték egy házba, melynek címét eltitkolták. Rendőrségi válasz híján az MSZF augusztus 16-án a házat ábrázoló fényképet és Hüvelyes Lajos személyes fotóját is eljuttatta Dabasra, de arra sem kapott választ sem írásban, sem telefonon. Augusztus 20-án önkéntes segítők csoportja kelt útra, hogy a házról készült fotó alapján azonosítsák az idős férfi tartózkodási helyét. Meg is találták a házat, de üresen állt, mert a VI. kerületi önkormányzat nem szervezte meg a rászoruló férfi állapotának megfelelő gondoskodást, a rosszul látó Hüvelyes elesett és egy napig a padlón feküdt, míg nem szomszédjai a jajveszékelésére lettek figyelmesek. Mentők szállították a Jahn Ferenc dél-pesti kórház csepeli krónikus belgyógyászatára, ahol csaknem két hétig éhségsztrájkot folytatott a vele szemben tanúsított embertelen bánásmód miatt, és ahol mindmáig tartózkodik. Orvosai megismételték a pomázi orvosok diagnózisát: nem szorul kezelésre, sem gyógyszerezésre pszichiátriai okokból, ott tartózkodása kizárólag szociális célú: ugyanis nincs hová mennie.

Az MSZF először augusztus 26-án kapott választ a dabasi rendőrségtől Hüvelyes Lajos tartózkodási helyéről, egy héttel azután, miután civil segítői a csepeli elfekvőben rábukkantak a meghurcolt emberre.+++


 

Látogatottság

3947809
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1739
3371
15180
3915476
69449
78836
3947809

Your IP: 44.211.35.130
2024-03-29 14:42