Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Terézvárosban rendőrségi akció keretében péntek délután erőszakkal kilakoltatták Izabella utca otthonából, és bilincsbe verve a dabasi pszichiátriai intézetbe szállították Hüvelyes Lajos 72 éves rokkantat – jelentette a Magyar Szociális Fórum a mozgáskorlátozott férfit segítő önkéntes fiatalok tájékoztatása alapján.

 

Hüvelyes Lajostól elvették mobil telefonját, és elérhetetlenné vált. Elhurcolása óta sem az MSZF, sem önkéntes segítői nem tudtak beszélni vele.

Az emberi jogokat durván sértő eljárás, köztük az önkényesen elrendelt jogfosztás felveti a bűntény gyanúját – értékelték a történteket ügyvédek.

Hüvelyes egyik segítője, aki az idős férfi kutyáját szokta sétáltatni így írt a történtekről: „Dél körül még feltöltöttem 10 ezer Forinttal Hüvelyes úr telefonját, hogy tudjon beszélni. Majd amikor este elmentem, hogy szokás szerint sétáltassam Mérit, rendőrség által lepecsételt lakásajtót találtam, Hüvelyes urat pedig sehol. A boltos néni elmesélte, hogy csomó rendőr és köztéri felügyelő jelent meg az Izabella utca 92. fsz. 9. számú lakásnál. Szemtanúk szerint bilincsbe verték és úgy vitték el. Valaki még vért is látott. Lajost azért vihették el bilincsben, mert ellenállt”. Az önkéntes segítő az esti órákban utána járt a VI. kerületi rendőrkapitányságnál, hová vitték Hüvelyes Lajost, és azt a felvilágosítást kapta, hogy a dabasi pszichiátriára.

Hüvelyes Lajos július 10-én jelezte a Magyar Szociális Fórumnak: érzése szerint pszichiátriai intézetbe akarják záratni, hogy kilakoltathassák önkormányzati lakásából. A Hassay Zsófia vezette terézvárosi polgármesteri hivatal kétszer is pszichiátert küldött ki hozzá, hogy beszámíthatatlannak próbálják feltüntetni. Hassay Zsófia, VI. kerületi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnöke nem válaszolt a Magyar Szociális Fórum június 23-i megkeresésére, hogyan születhetett egészségi alapon diszkrimináló végzés, és biztosítanak-e más lakhatást a kutyájával élő Hüvelyes Lajosnak.

A rokkant ember tíz napja próbálkozott telefonon beszélni a VI. kerületi polgármesteri hivatal illetékeseivel, hogy megtudja, minek köszönheti az embertelenségüket, milyen jogalapon született kilakoltatási végzés, és számíthat-e más lakhatásra, szociális segítségre, míg végre péntek délelőtt Bundula Csaba alpolgármester tudatta vele: „Mindenáron ki fogjuk lakoltatni önt, hívhat sajtót, vagy akárkit is”. Kijelentéseit az MSZF nyilvánosságra hozta, mire az alpolgármester felhívta Simó Endrét, az emberjogi mozgalom szervezőjét, és hazugságnak nevezte a Hüvelyes Lajossal folytatott telefonbeszélgetésén neki tulajdonított állításokat. Ezt követte a péntek délutáni kényszerkilakoltatás, mely tettek erejével bizonyította, hogy Hüvelyes Lajos nem hazudott. Azzal a különbséggel, hogy a férfit nem Tatárszentgyörgyre vitték – mint ígérték neki – új otthonába, hanem a dabasi pszichiátriára.

A Magyar Szociális Fórum alkotmányos, emberjogi, eljárásjogi és törvényességi szempontból aggasztónak tartja a rokkant férfival szembeni eljárást, és azonnali vizsgálatot kért az ügyben az igazságügyi és a belügyminisztertől. Többek között választ követel arra, hogy miért verték bilincsbe Hüvelyes Lajost, miért alkalmaztak fizikai erőszakot a rokkanttal szemben, milyen jogon hurcolták pszichiátriai intézetbe, milyen jogon tiltották meg neki a kapcsolattartást a külvilággal, miért lakoltatták ki négy nappal a végrehajtói levélben megjelölt időpont előtt. Az MSZF felhívta a magyar emberek figyelmét Hüvelyes Lajossal szemben tanúsított magatartás társadalmi veszélyességére.+++


Látogatottság

4006478
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2279
2159
5413
3979609
55856
72262
4006478

Your IP: 3.149.214.32
2024-04-24 20:33