A Keresztényszociális Műhely azt javasolja a kormánynak, hogy a Nemzeti Alaptantervbe iktassák be a szolidaritásra, az erkölcsös magatartásra és a szabadságra nevelés követelményét – áll abban a dokumentumban, amelyet Nemesszeghy György, a Kersztényszociális Műhely elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt országos elnökségének tagja juttatott el a Magyar Szociális Fórumnak szerdán.

A Keresztényszociális Műhely azért emelte ki ezt a három követelményt, mert a szolidaritás egyszerre érinti az ember személyiségét és társadalmiságát, az összetartozást. Példaként említik meg, hogy a szolidaritásra nevelt tanulóktól elvárható, hogy közreműködjenek az agresszív diáktársaik által bántalmazottak megvédésében.

Az erkölcsös magatartásra nevelés azt jelenti, hogy a tudatos erkölcsi normák tudatalattivá formálódnak, és az ilyen ember akkor sem károsít meg másokat, ha erre törvényes lehetősége van. „Ilyen ember nevelése alapvető célunk, annak reményében, hogy a jogrendünk és a politika összhangban álljon az igazságosság és az erkölcsösség Istentől származó rendjével” – írják.

A szabadságra nevelést azért tartják nélkülözhetetlennek, hogy a fiatalok ne zárkózzanak be egy szűk kalitkába, hanem felismerjék, és a magukénak vallják az emberi szellem nagyszerű alkotásait, és a világegyetem részeseinek érezzék magukat. Napjainkban becsületesen dolgozó, ártatlan embereket zárnak be a nyomor és a hajléktalanság vasrácsok nélküli börtöneibe.  Másokat a fogyasztói társadalom materiális légköre, a drogot követelők mentalitása zárja az értéktelenség kalitkájába – írják. Ki kell nyitnunk ezeket a vasrács nélküli láthatatlan börtönajtókat. Ezért szükséges, hogy a Nemzeti Alaptantervbe bekerüljön a szolidaritásra, az erkölcsös magatartásra és a szabadságra nevelés – írta az MSZF-hez küldött üzenetében a Keresztényszociális Műhely elnöke.+++

 

Látogatottság

3945135
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2436
5451
12506
3915476
66775
78836
3945135

Your IP: 34.200.248.66
2024-03-28 20:23